Organizam mi je pojeo oko, plakala sam od sreće kad su ga izvadili: Devojka od malena živela sa strašnim bolom

J. V.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Prošle godine je konačno uspela da reši svoj najveći problem

Mlada devojka riđe kose, jednog zelenog i jednog izražajno tirkiznog oka privukla je pažnju 50 miliona ljudi na "TikToku" jednim svojim videom, a onda je morala da snimi još nekoliko kako bi detaljno objasnila zašto nosi veštačko oko, a kasnije i zašto ga nekada ne nosi.

Njoj je vađenje oka, verovali ili ne, promenilo život nabolje.

Taiva Finlejson (22) dobila je dijagnozu juvenilnog reumatoidnog artritisa sa samo godinu dana, a stanje je dovelo do toga da je oslepela na desno oko sa 12 godina. Zato što je bila dugo slepa, razvila je stanje "phthisis bulbi" - kliničko stanje koje predstavlja krajnji stadijum očnog odgovora na tešku povredu oka ili oštećenje bolesti, povezano sa različitim uzrocima koji dovode do ožiljaka, upale, atrofije i na kraju dezorganizacije globusa i intraokularnog sadržaja.

Godinama je išla na preglede i molila lekare da joj pomognu žaleči se na neizdrživ bol. Svaki put bi dobila isti odgovor - ništa se ne može učiniti.

Kaže da se bol može uporediti sa jakom ogrebotinom rožnjače ili situacijom kada pesak uđe u oko, ali ona je to osećala svakoga dana, bez mogućnosti da "ispere oko i da to samo prođe".

Njena mama je bila prva koja je posumnjala da nešto nije u redu, jer Taiva nije mogla da puzi ili hoda kako treba kao beba. To je bilo zbog artritisa koji je zahvatio zglobove, ali na njih nije ostavio posledice.

- Zbog moje dijagnoze, stavljena sam na više imunosupresivnih lekova za kontrolu upale. U osnovnoj školi sam imala zamagljen vid, bol u oku i osetljivost na svetlost, uglavnom na desnom oku, ali su oba oka bila pogođena - rekla je za "Jam Press", kako prenosi "NY Post".

Lekari su kapima, kremama i steroidima bezuspešno pokušavali da spasu vid na njenom desnom oku.

- Kada ste slepi duže vreme, vaše oko može početi da se skuplja kao što se grožđe skuplja u suvo grožđe. To je ono što je počelo da mi se dešava sa desnim okom i izazvalo je neopisiv bol.

Do 2019. agonija se samo pojačavala. Taiva je rekla da nije mogla da izađe iz kuće, da se našminka ili da ostane budna do kasno, a da ne oseti ogromnu nelagodu. Ali u maju prošle godine konačno je uspela da poseti očnog specijaliste u bolnici Sent Džozef u Londonu koji joj je dao odgovor koji je tražila - enukleaciju oka.

Celo oko se uklanja enukleacijom, prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije. Postupak takođe uključuje odvajanje svih veza tkiva između globusa i orbite oka.

- Zaista sam plakala od sreće kada su me uputili hirurgu jer sam bila tako srećna i spremna da se oslobodim bola. Uplašila sam se operacije, ali uglavnom sam bila mirna zbog činjenice da sam konačno dobila pomoć.

Podvrgnuta je operaciji 22. juna. Finlejsonova je rekla da je najgori bol bio prve noći u bolnici, ali da se i dalje nije mogao uporediti sa onim što je doživljavala pre operacije.

Kaže da se uplašila kada je prvi put videla svoje oko otvoreno, ali strah je brzo nestao. Pre operacije bila je izuzetno svesna izgleda svog desnog oka, jer je izgledalo deformisano i bledo, ali da je daleko zadovoljnija kako sve to izgleda danas.

Ona i dalje ima suzne kanale, mišiće u očnoj duplji, sve i dalje funkcioniše, samo što u duplji više nema oka. Ona ima implant koji je ušiven u njene mišiće i to joj omogućava da trepće i da pomera veštačko oko, baš kao pravo. Devojka ponekad nosi veštačko oko, a ponekad se na snimcima vidi samo crveni implant. Zbog toga što na nekim videima ponekad nosi tirkizno veštačko oko, a na nekim ne, u komentarima dobija najviše pitanja. Ona je objasnila da mora da nosi veštačko oko kako očna duplja ne bi izgubila svoj oblik.

(Ona.rs)