Ja sam stručnjak za rak i pobedila sam ga u 3. fazi: Ove 2 namirnice sam jela, a ove 2 svi treba da zaobilaze
Ovoga treba da se pridržavaju svi, ne samo oni koji su nekada bolovali
Hrana ne može da spreči nastanak karcinoma, ali može da bude uzročnik zbog koga će se u telu razviti tumor.
Ni vrhunska ishrana ne može da spreči nastanak karcinoma, ali prava kombinacija namirnica može da pomogne da se napravi razlika u zdravstvenom stanju pacijenta. Stručnjaci podsećaju da za svaki obrok treba uspostaviti ravnotežu od najmanje dve trećine biljne hrane i ne više od jedne trećine životinjskih proteina. Ovakav izgled tanjira jedno je od sredstava borbe protiv karcinoma koji propagira American Institute for Cancer Research, koji izdvaja bolje i lošije izbore.
Dr Ejmi Moris, stručnjak za oporavak od raka, otkrila je svojim pratiocima na "TikToku" koje namirnice treba izbegavati ako ste imali tumor, a koje jesti.
- Ja sam stručnjak za oporavak od raka i pre šest godina sam preživela rak u trećoj fazi. Prvo, jedite što više pasulja i mahunarki generalno. Bogate su vlaknima i mogu da smanje rizik od vraćanja raka. Druga stvar koju treba pojačati su nemasni proteini - rekla je doktorka.
Neke od najboljih namirnica za jelo tokom hemioterapije ili drugih tretmana raka su proteini na bazi biljaka. Oni nude najviši nivo vitamina i minerala. To znači da bolesna osoba treba da jede dosta povrća, pasulja, mahunarki, orašastih plodova i semenki. Ako se konzumiraju životinjski proteini, onda se preporučuju nemasne opcije poput piletine i ribe.
Šta izbegavati ako ste imali rak
Prvi je alkohol, napominje doktorka.
- Alkohol povećava rizik od raka ili ponovne pojave bolesti. Ako možete izbegavajte ga ili bar smanjite. Druga stvar su mesne prerađevine - kobasica, slanina, delikatesno meso, sve ono što je jasno povezano sa povećanjem rizika od raka. Zato ih izbegavajte ili ograničite koliko god možete - savetuje dr Moris.
Ljudi oboleli od karcinoma moraju da budu svesni šta se dešava u njihovom organizmu i često imaju oslabljen imuni sistem koji bi trebalo ojačati hranom i pravilno izabranim namirnicama.
Svako ko ima neku hroničnu bolest, čak i ako nije karcinom u pitanju, treba da jede hranu bogatu proteinima, zdravim mastima, integralnim žitaricama i vitaminima i mineralima, naglašavaju stručnjaci. Ako je moguće, sva prilagođavanja novom režimu ishrane trebalo bi izvršiti pre nego što počne lečenje raka, kako bi pacijent bio što zdraviji tokom lečenja.
(Ona.rs/E klinika)