Čoveku amputirali polni organ zbog previše pića: Genitalije zahvatila gangrena, a evo kako je do ovoga došlo

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

The 65-year-old man had a "purulent, greenish and foul-smelling discharge" emanating from the urethra, and a gangrene-ridden foreskin, which had to be removed by doctors

Foto: Pixabay

Usled gangrene koju je doživeo zbog prekomerne konzumacije alkohola, lekari su morali da amputiraju penis 65-godišnjem muškarcu, čiji je identitet ostao anonimam.

Prema pisanju studije objavljene u medicinskom radu, u Izveštaju o urološkim slučajevima, stariji muškarac otišao je u hitnu pomoć sa temperaturom od 39 stepeni Celzijusa i "znatnim" škripanjem u stidnoj kosti. Takođe je imao "obilne" količine "gnojnog, zelenkastog i smrdljivog iscedka koji je izlazio iz uretre i kože prepucija, skrotuma, digitalnog rektuma".

Lekari su ustanovili da pacijent ima uvećanu prostatu sa "višestrukim apscesima" i dali su mu transfuziju krvi, antibiotike i insulin. To je bio dodatak antibioticima koji su ovom muškarcu prepisani nakon što mu je postavljen transuretralni kateter nedelju dana pre odlaska u hitnu pomoć.

Međutim, već u narednoj poseti bolnici, muškarcu su hitno morali da amputiraju genitalije jer je tkivo na njegovom polnom organu postalo crno usled gangrene. To je rezultiralo "totalnom nekrozom penisa".

Foto: Shutterstock

Lekari sada navode da zloupotreba alkohola može da izazove gangrenu i ozbiljno zadržavanje urina. Gangrena je ozbiljno stanje u kojem gubitak dotoka krvi uzrokuje odumiranje tkiva, a postoje tri glavna tipa - suva, mokra i gasna.

- Razvoj lokalizovane ishemijske gangrene na penisu je izuzetno retka pojava zbog obilnog snabdevanja krvlju organa i ima visok morbiditet i mortalitet zbog visokog rizika od sepse - naveli su lekari u izveštaju: - U ovom slučaju, prezentacija ishemijske gangrene penisa pripisana je kombinaciji faktora: Fornijerova gangrena koja je posledica traumatskog postavljanja transuretralnog katetera, nekontrolisani dijabetes melitus i periferna arterijska bolest. Urađena je totalna penektomija zbog nedostatka održivog tkiva za delimična penektomija ili rekonstrukcija.

Kako dalje piše, pacijent je opsežno savetovan u vezi sa hirurškim indikacijama, njegovim potencijalnim kratkoročnim i dugoročnim posledicama, kao i postavljanjem katetera za cistostomu. Takođe je naglašen psihološki uticaj zahvata. Pacijent je u potpunosti razumeo date informacije i pristao da hirurško lečenje“

Nakon muke ovog čoveka, tim je pozvao lekare da "strogo izbegavaju nasilnu uretralnu kateterizaciju", koja podrazumeva stavljanje fleksibilne cevi u bešiku za odvod urina, kada je umetanje "teško".

- Preporučuju se rane konsultacije sa urologom kako bi se smanjio rizik od teških komplikacija - dodali su.

(Ona.rs/Mirror)