Koliko je jaka veza između vežbanja i kasnijeg dobrog zdravlja?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li su nekadašnje studije precenile ovu vezu

Foto: Shutterstock

Nedavna studija koju su sproveli istraživači sa Instituta Karolinska u Švedskoj i drugih institucija istraživala je davno uspostavljenu vezu između dobre fizičke kondicije tokom adolescencije i nižeg rizika od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu. Iako je ova veza široko prihvaćena, studija je koristila analizu braće i sestara da bi se prilagodila porodičnim faktorima i otkrila da veza možda nije tako jaka kao što se ranije mislilo.

Ovo sugeriše da su neke ranije studije možda precenile značaj kondicije adolescenata za kardiovaskularno zdravlje. Međutim, istraživači su potvrdili da visok indeks telesne mase (BMI) tokom adolescencije ostaje snažan prediktor budućih kardiovaskularnih bolesti, naglašavajući potrebu za kontinuiranim naporima u borbi protiv gojaznosti.

Studija je koristila jedinstven pristup da proceni koliko se veze između kondicije adolescenata i kardiovaskularnih bolesti može pripisati zajedničkim genetskim faktorima i faktorima životne sredine. Tim je analizirao podatke od preko milion 18-godišnjih muškaraca koji su praćeni 60 godina. Skoro polovina učesnika bila su braća, što je omogućilo istraživačima da sprovode poređenja između braće i sestara.

Kontrolom porodičnih faktora kao što su zajednička genetika i okruženja u detinjstvu, studija je otkrila da iako je vežbanje i dalje pokazivalo vezu sa kardiovaskularnim bolestima kasnije u životu, ova veza je postala znatno slabija kada su se uzeli u obzir porodični faktori.

Foto: Shutterstock

Za razliku od fizičke spremnosti, visok indeks telesne mase tokom kasne adolescencije se pokazao kao snažan prediktor budućih kardiovaskularnih bolesti, čak i nakon što se uzmu u obzir porodični faktori. Prema istraživačima, indeks telesne mase je ostao jedan od najpouzdanijih pokazatelja kardiovaskularnog rizika, potvrđujući njegovu centralnu ulogu u razvoju srčanih bolesti. Hvatanje ukoštac sa epidemijom gojaznosti trebalo bi da bude glavni prioritet javnog zdravlja, pošto su dugoročne posledice visokog indeksa telesne mase na zdravlje kardiovaskularnog sistema jasne i ubedljive.

Više o ovome pročitajte na "Vitality.rs".

(Ona.rs/Vitality.rs)