Poznati srpski psihijatar kaže da su ova dva pitanja najvažnija u psihijatriji i precizno definišu čoveka

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako doktor navodi, genetika utiče 60 odsto na sve dobro i loše što ćemo imati i razviti u okviru naše psihe

Foto: Shutterstock

Mentalni sklop osobe je kompleksan i uslovljen velikim brojem faktora - genetikom, vaspitanjem, sekundarnom socijalizacijom (okruženje i eksterni faktori), traumama, akademskim i finansijskim postignućima... Uspešna osoba ne mora nužno da bude mentalno zdrava osoba, kao što zdrava osoba ne mora nužno da bude uspešna.

Zdrava osoba je osvešćena osoba koja konstanto podleže introspekciji i visokom nivou samovesvesti, uočavajući svoje greške. Dakle, ona greši, ali te greške prepoznaje i ne ponavlja. Zdrava osoba ume da prihvati krivicu i pruži izvinjenje. Zdrava osoba poštuje tuđe mišljenje i granice, istovremeno postavljajući sopstvene. Kao što je gore navedeno, kompleksan je to pojam. Ali jedno je sigurno - roditelji, kao naši primarni staratelji i figure koje nam oblikuju svest u ranom detinjstvu, imaju ključnu ulogu.

Doktor Vladimir Đurić podelio je na društvenoj mreži dva najvažnija pitanja u psihijatriji - "ko ti je tata?" i "gde ti je mama?". Kako navodi, genetika utiče 60 odsto na sve dobro i loše što ćemo imati i razviti u okviru naše psihe.

-  Mi o našim pacijentima znamo samo ono što nam oni kažu, a to je nekada svesno ili nesvesno, namerno ili nenamerno, sasvim premalo. Te nam je potrebno i sekundarno mišljenje od drugoga, po mogućnosti od nekoga ko ih zaista voli i ko je autentično zainteresovan da im pomogne. Kada dobijemo odgovore na ova dva pitanja, uslovi za dobru dijagnostiku su tu - naveo je.

Iako je, sa medicinske tačke gledišta, genetika neiskorenjiv faktor u ličnosti osobe, takođe je važno pomenuti da neprekidan rad na sebi, psihoterapeutska terapija i, ako je potrebno, medikamentna pomoć mogu da naprave značajan iskorak i "preteknu" genetiku.

(Ona.rs)