Poznati kardiolog upozorava u kojoj hrani može da se krije opasan otrov: Ovo mnogi od nas jedu svaki dan
Kardiolog i lekar opšte prakse, poznat u Rusiji kao i televizijski voditelj, Aleksandar Mjasnikov upozorava da svaka isporučena hrana ili ona koju kupite pripremljenu u marketu predstavlja pretnju od trovanja hranom. On ističe da se u gotovoj, konzerviranoj hrani, može naći jedan od najstrašnijih otrova - botulinski toksin. Kako je rekao na svom Telegram kanalu, ovaj toksin u veoma malim količinama može da izazove teško trovanje sa fatalnim ishodom.
- Zašto toliko ljudi koristi gotovu hranu ili koristi dostavu gotove hrane? Da, možda je praktično. Ali, svaka isporučena hrana ili ona koju kupite pripremljenu u marketu predstavlja pretnju od trovanja hranom. Možete sami da pripremite bilo koje jelo za vreme dok čekate dostavu. Nemate vremena za kuvanje ili ste lenji da petlajte po kuhinji? Onda budite spremni za nevolje. To je cena za udobnost - istakao je Mjasnikov.
Kako objašnjava lekar botulinski toksin je najstrašniji otrov od svih poznatih, pa čak može i da se koristi kao "potencijalno oružje bioterorizma", kako je rekao. Njega prozvodi bakterija klostridijum botulinum, koje se najčešće nalaze u nepropisno konzerviranoj ili vakumiranoj hrani, kao što su konzerve kukuruza, graška i mahunarki, kao i u konzervama ribe.
- Ako želite da se zaštitite, obavezno zagrejte sadržaj konzervirane hrane najmanje deset minuta. Prodinstajte je tiganju. Ako ste lenji i za to, onda rizikujte - upozorava lekar.
Kada su u pitanju simptomi botulizma, odnosno bolesti koju izaziva trovanje botulinskim toksinom, Mjasnikov ističe da su vrlo uočljivi i najčešće se javljaju od 12 do 16 sati nakon konzumiranja zaražene hrane, mada ponekad mogu da se jave i u roku od pola sata. Glavni simptomi su dupli vid, spušteni kapci, slabost mišića lica, osećaj oduzetosti želuca...
- Tada slabost napreduje i simptomi se spuštaju - na ruke, grudni koš - pa otud i paraliza respiratornih mišića, zbog čega takvi pacijenti završe na mehaničkoj ventilaciji - zaključuje je dr Mjasnikov.
(Ona.rs)