U japanski koenzim se kunu sve Japanke: Benefiti supstance slične vitaminu koji možemo uneti i putem hrane
Veliki broj žena često teži ka tome, posebno kako postaju starije, da im lice i telo bude zategnuto pa se podvrgavaju raznim tretmanima i preparatima koji to mogu da poboljšaju. Japanke su možda i najpoznatije u nezi kože i načinu na koji one to rade. One su najvernije koenzimu Q10, odnosno japanskom koenzimu.
Koenzim Q10 ili japanski koenzim je supstanca slična vitaminu koja se nalazi u telu, ali posebno u srcu, jetri, bubrezima i pankreasu. U jako malim količinama može se naći u mesu i u morskim plodovima. Najčešće se koristi za stanja koja utiču na srce, kao što su srčana insuficijencija i nakupljanje tečnosti u telu, bol u grudima i visok krvni pritisak. Takođe, koenzim se koristi za prevenciju migrenske glavobolje, Parkinsonove bolesti i mnogih drugih stanja, piše "WEB MD".
Kako "radi" koenzim Q10?
Koenzim Q10 je važna supstanca potrebna za pravilno funkcionisanje mnogih organa i hemijske reakcije u telu. Pomaže u snabdevanju ćelijama energijom, a čini se da japanski koenzim ima i antioksidativnu aktivnost. Nedostatak koenzima Q10 je veoma retko stanje, a simptomi koji uključuju njegov nedostatak su slabost, umor i napadi. Međutim, ako dođe do nedostatka, poboljšanje simptoma ide jako sporo. Neke osobe moraju da uzimaju koenzim Q10 čak šest meseci da bi dobili nivo koji je potreban.
Neka istraživanja pokazuju da konzumiranje koenzima Q10 smanjuje bol, osetljivost, umor i probleme sa spavanjem kod ljudi sa fibromialgijom. Takođe, pokazuje se i da je uzimanje japanskog koenzima dobro kod migrenskih glavobolja.
Ovo su namirnice koje su bogate japanskim koenzimom, odnosno koenzimom q10:
- Organsko meso
- Meso, mlečni proizvodi i jaja
- Masna riba
- Orašasti plodovi i semenke
- Ulja
- Povrće i mahunarke
(Ona.rs)