Salčići sa rakijom: Kolač koji miriše na detinjstvo i okuplja sve za jednim stolom

K. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Salčići s rakijom su savršen spoj tradicije i ukusa, koji donosi nezaboravan miris domaće kuhinje. Ovaj popularni kolač, poznat po bogatstvu arome i hrskavoj teksturi, često je sastavni deo prazničnih stolova ili uz kafu za uživanje u opuštenim trenucima. Dodavanje rakije u testo daje mu poseban karakter, a džem od šljiva kao fil je pravi hit za ljubitelje slatkih i aromatičnih delicija.

Ovaj recept je jednostavan, ali pruža vrhunski rezultat – ukusne, sočne salčiće koji će oduševiti svakog ljubitelja domaćih kolača.

Sastojci:

Za testo:

500 g brašna

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

1 jaje

200 ml hladne vode

50 ml rakije (po mogućstvu šljivovica)

1 kašičica limunovog soka

1 kašičica rendane limunove kore

1 kašičica masti

Za premazivanje:

250 g svinjskog sala

200 g brašna

Za filovanje:

Džem od šljiva

Za posipanje:

Šećer u prahu

Foto:Shutterstock

Priprema:

Priprema testa:

U velikoj činiji pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte jaje, vodu, rakiju, limunov sok i rendanu limunovu koricu. Dodajte i kašičicu masti. Sve dobro sjedinite i umesite glatko testo. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko sat vremena.

Priprema sala:

Svinjsko salo sameljite u mašini za mlevenje mesa ili u blenderu dok ne postane penasto i lako za premazivanje.

Razvijanje i premazivanje testa:

Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u pravougaonik debljine oko 0,5 cm. Ravnomerno ga premažite trećinom pripremljenog sala. Preklopite dužu stranu prema sredini, pa ponovo premažite salom. Zatim preklopite kraće strane prema sredini i ponovo premažite salom. Na kraju preklopite testo kao knjigu. Pokrijte ga i ostavite u frižideru da odstoji 1 sat. Ovaj postupak ponovite još dva puta, svaki put ostavljajući testo da odstoji u frižideru.

Formiranje salčića:

Nakon poslednjeg odmaranja, razvucite testo na debljinu od oko 1 cm. Isecite ga na pravougaonike dimenzija 5x7 cm. Na svaki pravougaonik stavite kašičicu džema od šljiva, pa preklopite i blago pritisnite ivice.

Pečenje:

Stavite salčiće na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 220°C. Pecite ih oko 10-15 minuta, dok ne postanu blago zlatni.

Posipanje:

Pečene salčiće uvaljajte u šećer u prahu dok su još topli.

(Ona.rs)