Kardiolog tvrdi: "Ova vrsta hleba pomaže u gubitku kilograma i jačanju srca" - da li je i na vašem stolu?

B. P.
B. P.  
  • 0

Hleb često ima lošu reputaciju, povezivan je sa povećanjem telesne težine i dijabetesom. Međutim, jedan stručnjak kaže da je nepravedno okarakterisan i da zapravo može pomoći u gubitku težine ukoliko se konzumira.

Hleb je dugo smatran neprijateljem u ishrani, ali kardiolog Aurelio Rohas iz Malage u Španiji tvrdi da jedna vrsta hleba zapravo može poboljšati vaše zdravlje. U jednoj od nedavnih epizoda podkasta, on je slušaoce upoznao sa razlozima zbog kojih ova namirnica možda nepravedno ima lošu reputaciju.

- Postoje dobre studije koje pokazuju da ljudi koji jedu integralni hleb zapravo štite svoje srce i kardiovaskularni sistem od bolesti - kaže on.

Španski kardiolog tvrdi da vrste hleba od celog zrna mogu smanjiti apsorpciju masti u crevima i čak ubrzati metabolizam, što je posebno korisno u borbi protiv naglih skokova triglicerida povezanih sa rezistencijom na insulin.

Rohas je predložio da prihvatanje kvalitetnog hleba može biti korisno, navodeći da on 'može biti vaš prijatelj, a ne neprijatelj, ako imate zdravstvene probleme ili čak pokušavate da smršate'.

dijeta, gubljenje kilograma, mršavljenje Foto: Pixabay/amhnasim

Međutim, ne donosi svaki hleb iste koristi. Kardiolog Rohas upozorava na komercijalno proizvedene vekne koje često pune police supermarketa. Taj industrijski hleb, kaže on, sadrži sastojke koji izazivaju upale i može dovesti do dodatnih problema ako se redovno konzumira.

Zato on preporučuje da umesto fabrički proizvedenog hleba birate integralne, sporo fermentisane vrste poput integralnog hleba od kiselog testa. Istraživanja na ovu temu ukazuju da fermentacija kod hleba od kiselog testa podstiče rast korisnih mikroorganizama u proizvodima od celog pšeničnog zrna.

Ovo je recept za integralni hleb koji možete sami napraviti kod kuće.

Sastojci za integralni hleb:

  • 360 g integralnog brašna
  • 200 ml tople vode
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli

Pripema integralnog hleba:

U toplu vodu sipajte kvasac i šećer, promešajte i ostavite sa strane da se kvasac aktivira. U međuvremenu, u drugu činiju dodajte brašno i so pa onda sipajte i aktivirani kvasac pa dobro viljuškom ili ručnom mutilicom umutite da se formira testo.

Oblikujte jufku i ostavite na toplom oko pola sata da se testo podigne. Posle ovog vremena, formirajte veknu i stavite je u pleh ili manji kalup za pečenje koji ste prethodno podmazali. Dobro zagrejte rernu i pecite hleb oko pola sata na 200 stepeni.

Kada integralni hleb bude gotov, izvadite ga i ohladite pa isecite na željene parčiće. Integralni hleb je idealan za doručak ili večeru.

(Ona.rs/The Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je najveći hleb na kobasicijadi u Bačkom Petrovcu: Pekli ga celu noć, a evo koliko je težak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje