Pitali smo veštačku inteligenciju da nam napravi jelovnik za 7 dana posta na vodi - i savršen je
Uskršnji post, najduži i najstroži post u hrišćanstvu, ustanovljen je kao priprema za proslavu Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika. Traje 40 dana, podsećajući na Isusov post u pustinji, a završava se Velikom nedeljom. Njegov cilj je duhovno i telesno očišćenje kroz uzdržavanje od mrsne hrane, loših misli i dela, kao i kroz molitvu i pokajanje.
Ipak, ishrana bazirana na vodi je neminovno izazovna i potražuje detaljno planiranje obroka. Mi smo pitali veštačku inteligenciju da nam da predlog ovakvog jelovnika za sedam dana, i čini se da je ovog puta uspešno izvela zadatak.
A evo kako izgleda njen meni:
Ponedeljak
Doručak:
Ovsena kaša sa jabukom i cimetom
- 4 kašike ovsenih pahuljica
- 1 jabuka, narendana
- 1 kašičica cimeta
- Voda po potrebi
Priprema:
Ovsene pahuljice preliti toplom vodom i ostaviti 5 minuta. Dodati rendanu jabuku i cimet, promešati i poslužiti.
Ručak:
Pasulj prebranac na vodi
- 200 g pasulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica aleve paprike
- So po ukusu
Priprema:
Pasulj potopiti preko noći, skuvati u vodi. Luk i beli luk sitno iseckati i kuvati u malo vode dok ne omekšaju. Dodati pasulj, začiniti i zapeći u rerni na 200°C 20 minuta.
Večera:
Salata od sočiva i povrća
- 200 g kuvanog sočiva
- 1 šargarepa, rendana
- ½ krastavca, seckan
- Sok od limuna
Priprema:
Povrće iseckati, pomešati sa sočivom, začiniti limunovim sokom.
Utorak
Doručak:
- Hleb sa domaćim pekmezom i čaj
- Parče posnog hleba (bez ulja)
- Kašika domaćeg džema bez šećera
- Biljni čaj
Ručak:
Boranija sa krompirom na vodi
- 300 g boranije
- 2 seckana krompira
- 1 šargarepa, seckana
- 1 crni luk
- So, beli luk
Priprema:
Luk kuvati u malo vode dok ne omekša. Dodati boraniju, krompir, šargarepu, začiniti i kuvati dok ne omekša.
Večera:
Humus bez ulja sa svežim povrćem
- 200 g leblebija
- Sok od ½ limuna
- 1 čen belog luka
- Malo vode
Priprema:
Leblebije izblendirati sa belim lukom, limunom i malo vode, poslužiti uz šargarepu i krastavac.
Sreda
Doručak:
Palenta sa suvim šljivama
- 50 g palente
- 4 suve šljive, iseckane
Priprema:
Palentu skuvati u vodi, dodati seckane šljive.
Ručak:
Varivo od leblebija i paradajza
- 200 g kuvanih leblebija
- 1 konzerva paradajza
- 1 crni luk
- 1 kašičica kima
Priprema:
Luk kuvati u malo vode, dodati paradajz i leblebije, začiniti kimom i kuvati 20 minuta.
Večera:
Pečene tikvice sa belim lukom
- 2 tikvice, seckane
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- So
Priprema:
Tikvice posuti belim lukom i solju, peći na 200°C 20 minuta.
Četvrtak
Doručak:
Proso kaša sa jabukom
- 50 g prosa
- 1 jabuka, rendana
Priprema:
Proso skuvati u vodi, dodati rendanu jabuku.
Ručak:
Paprikaš od krompira
- 3 krompira, seckana
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 kašičica aleve paprike
Priprema:
Povrće kuvati dok ne omekša, dodati začine i ostaviti još 5 minuta na tihoj vatri.
Večera:
Posna pita od heljde (bez ulja)
- 150 g heljdinih kora
- 300 g krompira, rendanog
- 1 crni luk, seckan
- Voda
Priprema:
Krompir i luk pomešati, uviti u kore, premazati vodom i peći na 200°C 30 minuta.
Petak
Doručak:
Smoothie od banana i šumskog voća
- 1 banana
- 100 g smrznutog voća
- 200 ml vode
Priprema:
Sve sastojke izblendati.
Ručak:
Rižoto sa povrćem
- 200 g pirinča
- 1 tikvica, seckana
- 1 šargarepa, rendana
- 1 paprika, seckana
- So
Priprema:
Pirinač skuvati u vodi, dodati povrće i dinstati uz malo vode dok ne omekša.
Večera:
Grilovane pečurke sa salatom
- 200 g šampinjona, seckanih
- So
- Zelena salata
Priprema:
Pečurke peći u rerni 15 minuta na 200°C, poslužiti uz salatu.
Subota
Doručak:
Hleb sa kikiriki puterom i čaj
- 2 parčeta hleba
- 1 kašika domaćeg kikiriki putera (bez ulja)
- Biljni čaj
Ručak:
Grčka čorba od sočiva
- 200 g sočiva
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- Lovorov list
- Paradajz sok
Priprema:
Kuvati sočivo s lukom i šargarepom, dodati paradajz i začine.
Večera:
Pečeni batat sa začinskim biljem
- 1 batat, seckan
- So, origano
Priprema:
Batat posuti začinima i peći na 200°C 30 minuta.
Nedelja
Doručak:
Čia puding sa voćem
- 3 kašike čia semenki
- 200 ml vode
- 1 banana
Priprema:
Čia semenke potopiti preko noći, ujutru dodati izgnječenu bananu.
Ručak:
Musaka od tikvica i krompira
- 2 tikvice, seckane
- 2 krompira, seckana
- 1 crni luk, seckan
- So
Priprema:
Povrće složiti u pleh, začiniti i peći na 200°C 30 minuta.
Večera:
Salata od kinoe i avokada
- 100 g kinoe
- 1 avokado, seckan
- Sok od limuna
Priprema:
Kinou skuvati, dodati naseckan avokado i začiniti limunovim sokom.
(Ona.rs)