Deluje na čak sedam bolesti: Ovo povrće treba svi da jedemo, najzdravije je sirovo, a posebno je važan za žene

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Crni luk je neizostavan deo naše trpeze, bilo da ga seckamo u neka jela ili ga čak jedemo sirovog, ono što je sigurno jeste da je još od starih Slovena bio poznat kao "lek za sedam bolesti".

Zašto je dobar crni luk?

Crni luk sadrži jako malo kalorija i ima oko 150 korisnih sastojaka, a njegov karakterističan miris mu daju eterična ulja koja u sebi sadrži. Sadrži veliku količinu provitamina A, vitamina C kao i vitmine grupe B, kao i minerale kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe.

Foto: Shutterstock

Benefiti crnog luka su:

  • Poboljšanje rada srca
  • Čisti krvne sudove
  • Snižava krvni pritisak
  • Regeneriše krvne ćelije
  • Deluje na disajne organe kao sekretolitik
  • Poznat je u narodu kao lek protiv prehlade, sirup ili obloga
  • Poboljšava rad creva i materica
  • Dobar je diuretik
  • Smanjuje otoke

Ono što treba posebno napomenuti jeste da, kada je reč o njegovom ljuštenju, ne treba nikako skinuti njegovu opnu, već samo ljusku koja ga oblaže. Ta opna je najzdraviji deo ovog moćnog povrća. Crni luk možete kuvati ili pržiti, ali je najzdraviji kada se jede sirov, jer tada ćete iz njega izvući maksimum vitamin C. Osim toga, jako je važno znati kako da ga na pravi način čuvate, a za to vam je potrebno samo nekoliko saveta, kako da vam crni luk ne propade i da ne proklija.

(Ona.rs)