Ovo niste znali: Zašto treba da operemo glavicu crnog luka pre nego što ga oljuštimo?

B. P.
B. P.  
  • 2

Crni luk je jedna od najviše korišćenih namirnica u našoj kuhinji. Iako je problem oljuštiti ga, jer nam izaziva suze, morate priznati da on nekim jelima da poseban ukus i šmek.

Bilo da ga seckate na šnite kao za salatu ili za prženje, verovatno ga stavite pod mlaz vode da sperete eventualno neki deo ljuske ako je kojim slučajem ostao. Međutim, ako pitate stručnjake - pranje luka treba da obavite i pre nego što počnete da ga ljuštite, dakle sa sve ljuskom.

- Važno je oprati luk pre nego što ga ogulite i upotrebite zato što prvo pranje luka pod mlazom vode može sprečiti da prljavština i bakterije na spoljašnjem delu pređu na "meso" luka prilikom njegovg ljuštenja - rekao je Rui Huang, član odeljenja za proizvode od voća i povrća Instituta za prehrambene tehnologe.

On upozorava da bi moglo biti bakterija u zemljištu gde se uzgaja luk, koje se potom mogu proširiti na njega samog, piše "Simply recipes".

- Spoljašnja ljuska luka može biti kontaminirana raznim bakterijama i one mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom izazivaju zabrinutost - kaže on.

Međutim, ne slažu se baš svi sa njim. Mnogi kažu da nema potrebe to raditi, jer bi bilo potpuno isto kao kada biste prali bananu ili pomorandžu pre konzumacije. Nema potrebe raditi jer je sam "proizvod" zaštićen tom korom.

Šta vi mislite o ovome?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo kako da brzo i lepo iseckate voće i povrće bez mnogo muke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • Goga sas banata

    23. oktobar 2024. | 18:47

    Crni luk isto ko i beli iliti banane, mandarine, ananas i druge sekundarne sirovine treba brzo provuci kroz kipucu vodu. Tako aktivirate proteine i korisne elemente i cinjenice u ljusci, bez da opozicija moze da dotakne srz pitanja. Potom ga treba brzo konzumirati na puna usta dok se ne ohladi, iz istih razloga.

    Podelite komentar

  • Mića sremac

    22. septembar 2024. | 12:25

    Veća verovatnoća je da se sa vlažnog luka prenese sve to što ste naveli nego sa suve ljuske. A moji predci nikada nisu prali luk u ljusci nego oljušten i dao Bog ništa im nikad nije falilo.

    Podelite komentar