Ovu biljku u Beogradu prodaju za 500 dinara, A RASTE KAO KOROV: Super namirnica štiti srce i zaceljuje rane
Biljka koju su mnogi baštovani i domaćice godinama neumorno čupali smatrajući je upornim korovom, sada doživljava svoju renesansu i pojavljuje se kao cenjena superhrana. Reč je o tuštu (Portulaca oleracea), jednogodišnjoj biljci koja se sve češće nalazi na tezgama beogradskih pijaca, a njena cena dostiže iznenađujućih 500 dinara.
Ova nežna, ali izuzetno otporna biljka, poreklom iz Azije, dugo je bila potcenjena uprkos svojim izuzetnim nutritivnim i lekovitim svojstvima. Tušt je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina A, B i C, kao i esencijalnih minerala poput magnezijuma, kalcijuma i gvožđa.
U narodnoj medicini se tradicionalno koristi za jačanje imuniteta, poboljšanje cirkulacije, jačanje srca, prevenciju tumora i oporavak onkoloških pacijenata.
Takođe se navodi da pomaže u bržem zarastanju rana, ublažavanju glavobolja i migrena, jačanju kostiju, podržava razvoj dece, te pomaže kod problema sa štitnom žlezdom, kožom i stomačnim organima.
Iako se lako širi i može potisnuti druge biljne vrste, uzgajanje tušta za sopstvene potrebe je jednostavno. Preporučuje se da se odredi posebna gredica, obezbeđujući mu osunčano mesto i dobro drenirano zemljište, jer odlično podnosi sušu.
Može se razmnožavati semenom ili reznicama; iščupane biljke se lako ukorenjuju, ali zbog mogućnosti prenosa nematoda, preporučuje se korišćenje reznica ili semena. Semenke je najbolje samo posuti po površini zemlje u proleće, jer im je svetlost potrebna za klijanje.
Jedina briga oko useva je redovna rezidba mladih biljaka pre cvetanja, uz ostavljanje nekoliko primeraka da formiraju seme za narednu sezonu.
Do sada smatran dosadnim "uljezom" u bašti, tušt se sve više prepoznaje kao vredan dodatak ishrani, posebno u svežem stanju za pripremu pesto soseva, salata, smutija ili variva, a može se i sušiti ili konzervirati za zimsku upotrebu. Njegova pojava na pijacama i relativno visoka cena svedoče o promeni percepcije i rastućoj svesti o benefitima ove izuzetno lekovite i hranljive biljke.
(Ona.rs)