Kardiolozi otkrivaju: 2 prirodne namirnice koje efikasno regulišu holesterol i štite vaše srce
Stručnjaci za zdravlje srca otkrili su koje namirnice mogu oponašati dejstvo statina, kao što je snižavanje nivoa holesterola. Kardiolozi iz Britanske fondacije za srce (BHF) istakli su dve prirodne alternative za koje je istraživanje pokazalo da pozitivno utiču na holesterol.
Brojne namirnice i dodaci ishrani tvrde da pomažu u snižavanju nivoa holesterola, što je ključni faktor u očuvanju zdravlja srca. Visok nivo holesterola u krvi može povećati rizik od srčanih oboljenja i drugih problema sa cirkulacijom.
Holesterol postoji u dva oblika:
Lipoprotein male gustine (LDL): Poznat i kao 'loš' holesterol, on prenosi holesterol iz jetre do ostatka tela.
Lipoprotein visoke gustine (HDL): Poznat kao 'dobar' holesterol, on prenosi holesterol iz tela nazad u jetru gde se razgrađuje.
Određene namirnice sadrže prirodne sastojke koji mogu da smanje nivo holesterola na sličan način kao lekovi iz grupe statina. Ove korisne namirnice su bogate:
- rastvorljivim vlaknima
- biljnim sterolima i stanolima
- kao i omega-3 masnim kiselinama
Statini deluju tako što blokiraju enzim HMG-CoA reduktazu u jetri, koji je ključan za proizvodnju holesterola. Na taj način se smanjuje količina 'lošeg' holesterola (LDL) u krvi i može se stabilizovati plak u arterijama.
Neke namirnice, poput ovsenih pahuljica i biljnih sterola, takođe pomažu jetri da ukloni više holesterola iz krvi radi stvaranja žuči.
Iako određene namirnice mogu pomoći u snižavanju holesterola, važno je napomenuti da nijedna pojedinačna namirnica ili promena u ishrani ne može zameniti efikasnost statina kada je reč o snižavanju holesterola. Međutim, određene namirnice mogu doprineti boljoj regulaciji holesterola kao deo šire strategije zdravog načina života i održavanja zdravlja srca.
Ovas
Ovas je bogat rastvorljivim vlaknima zvanim beta-glukan, koji ima ključnu ulogu u snižavanju nivoa holesterola. Kada se konzumira, beta-glukan se u digestivnom sistemu pretvara u gelastu supstancu koja efikasno zarobljava žučne kiseline bogate holesterolom i sprečava njihovo ulazak u krvotok.
Kao rezultat toga, jetra mora da povuče više holesterola iz krvi kako bi proizvela žuč, što dovodi do smanjenja nivoa LDL holesterola. Statini isto deluju na sličan način.
Statini smanjuju proizvodnju holesterola u jetri, pa jetra koristi više holesterola iz krvi za proizvodnju žuči, što pomaže u snižavanju nivoa LDL holesterola.
Istraživanja sugerišu da konzumiranje beta-glukana kao deo uravnotežene ishrane može dovesti do umerenog smanjenja holesterola. FDA preporučuje dnevni unos od 3 grama beta-glukana iz ovsa za pomoć u snižavanju nivoa LDL holesterola.
Bogate vlaknima, ovsene pahuljice pomažu u snižavanju holesterola, promovisanju zdravlja srca i podršci opštem zdravlju. Bilo da odaberete ovsene pahuljice, isečeni ovas ili ovsene mekinje, svaka vrsta je bogata beta-glukanom koji pomaže u snižavanju holesterola.
Biljni steroli i stanoli
Neki margarini, mleko i jogurti ističu svoja svojstva snižavanja holesterola zahvaljujući obogaćivanju biljnim sterolima i stanolima, poznatim i kao fitosteroli. Ove supstance su naučno potvrđene kao pomoć u smanjenju nivoa holesterola.
Zbog svoje strukturne sličnosti sa holesterolom, fitosteroli se takmiče za apsorpciju u crevima, čime efikasno smanjuju količinu holesterola koja dospeva u krvotok. Iako se male količine fitosterola prirodno nalaze u mnogim biljnim namirnicama kao što su voće, povrće, ulja, orašasti plodovi i žitarice, prosečan dnevni unos je obično ispod 600 mg - što je znatno manje od jakih dva grama koji se nalaze u obogaćenim mlečnim proizvodima.
(Ona.rs/Express)