Jela sam jogurt 7 dana i evo šta se desilo mom telu: Rezultat me je iznenadio - promena koju NISAM OČEKIVALA!

B. P.
B. P.  
  • 0

Pribegavajući raznim dijetama, mnogi se zanesu pa naprave i nenamerne greške unoseći u organizam određenu vrstu namirnica. Tako je jedna devojka odlučila da sedam dana konzumira samo jogurt i ovo je njena priča.

"Oduvek sam volela jogurt. To je svestrani, kremasti užitak koji je odličan za doručak, pojačava ukuse u smutijima, pa čak može da posluži i kao desert ako se doda nešto slatko poput tamne čokolade (tako ukusno!). Zato sam sa zadovoljstvom prihvatila izazov da jedem jogurt svaki dan nedelju dana. Kao dijetetičarka, znam da jogurt ima mnogo zdravstvenih koristi (uglavnom je bogat proteinima) i bila sam znatiželjna da vidim kako će ovaj proteinski bogat obrok uticati na moje telo", priča ova devojka koja objašnjava koliko voli jogurt i koliko je on zapravo zdrav.

Objašnjava i koliko joj je na početku bilo teško.

"Priznajem, u početku mi je ovaj izazov delovao kao zabavan razlog da češće uživam u jednoj od svojih omiljenih namirnica. Pored toga, uključivanje jogurta u moj dnevni raspored značilo je i izbacivanje nekih manje zdravih doručaka ili užina. I dok nisam očekivala ništa spektakularno, bila sam radoznala. Šta se dešava sa telom kada jedete jogurt svaki dan? Evo šta sam otkrila tokom ove nedelju dana duge avanture", otkriva nam svoj rezultat ova devojka.

Šta se dešava sa vašim telom kada jedete jogurt svaki dan?

"Iz mog potpuno ličnog i neformalnog iskustva, dodavanje jogurta u dnevnu rutinu napravilo je razliku u mojoj probavi, osećaju gladi, pa čak i u mom odnosu prema ishrani. Prvo sam primetila da sam te nedelje ređe imala nadutost, što me je iskreno iznenadilo. Čak mi je stomak delovao malo ravnije do kraja nedelje. Pretpostavljam da je razlog za to dvostruk: nisam unosila toliko soli jer sam neke druge namirnice zamenjivala jogurtom, a probiotici iz jogurta, ili "dobre" bakterije, možda zaista podržavaju zdravlje mog crevnog trakta, kao što internet tvrdi. Podaci pokazuju da probiotici mogu pomoći u balansiranju mikrobioma digestivnog sistema, potencijalno ublažavajući neprijatnosti poput gasova ili nadutosti, i u mom slučaju mislim da je to zaista bilo tako.

grčki jogurt, jedenje grčkog jogurt, pavlaka, kiselo mleko, mlečni proizvod Foto: Shutterstock/Room 76

Još jedna razlika? Tokom dana sam se osećala zadovoljnije. Jogurt, naročito vrste poput grčkog jogurta, bogat je proteinima i često sadrži i malo masti. Ova moćna kombinacija proteina i masti pomogla mi je da se duže osećam sito, pa sam uspevala da izbegnem one jutarnje napade gladi bez posezanja za čipsom ili čokoladicama.

Pored toga, svakodnevna obaveza da jedem jogurt izbacila me je iz automatskog režima kada je u pitanju izbor hrane. Umesto da samo uzmem nešto nasumično sa police, aktivno sam planirala kako ću uključiti jogurt u svaki obrok, bilo kao glavno jelo ili užinu. Ova mala promena delovala je osnažujuće i pomogla mi da budem pažljivija i svesnija u vezi sa hranom koju unosim. Naravno, bilo je potrebno malo planiranja unapred, ali na kraju nedelje mogu sa sigurnošću reći da se trud isplatio", kaže ona.

Otkriva i određene varijante ovog mlečnog proizvoda.

Koji je najzdraviji tip jogurta?

"Nisu svi jogurti isti i važno je odabrati onaj koji odgovara vašim potrebama i ukusima. Za mene su pobednici grčki jogurt i skyr. Njihova gušća tekstura i visok sadržaj proteina čine ih izuzetno zadovoljavajućim izborom.

Kada birate jogurt, birajte one sa što manje dodatog šećera. Mnogi voćni jogurti, čak i oni koji se reklamiraju kao 'zdravi', mogu sadržati iznenađujuće velike količine zaslađivača, što potpuno gubi smisao. Običan jogurt je sigurniji izbor, a možete ga sami zasladiti svežim voćem, malo meda ili posuti orasima. Ponekad jogurt prelivam prirodnim puterom od orašastih plodova i pospem proteinskim granolama. Izbor između jogurta sa punim ili smanjenim procentom masti je lični, ali ako vam je cilj da se duže osećate sito, malo masti može puno pomoći. Takođe, ja volim da unosim malo masti uz vitamine rastvorljive u mastima (kao što je vitamin D) kako bih pomogla njihovoj boljoj apsorpciji.

A sa sve više podataka koji sugerišu da zasićene masti iz mlečnih proizvoda možda nemaju isti negativan uticaj na zdravlje srca kao druge vrste zasićenih masti, osećam se dobro uključujući malo mlečne masti u svoju ishranu", kaže ona.

Koje su prednosti jedenja jogurta svaki dan?

Jedenje jogurta svakodnevno ima svoje prednosti, a neke od njih sam primetila i tokom svog eksperimenta. Evo nekoliko koristi koje nauka podržava, a koje se poklapaju sa mojim iskustvom:

Podrška zdravlju creva: Probiotici u jogurtu pomažu u održavanju zdrave ravnoteže bakterija u crevima, što može poboljšati varenje i smanjiti nadutost.

domaći jogurt, jogurt Foto: Shutterstock/Fascinadora

Povećava osećaj sitosti: Proteini u jogurtu pomažu da se duže osećate siti, što ga čini odličnim izborom za doručak ili popodnevnu užinu.Izvor hranljivih materija: Jogurt je dobar izvor kalcijuma, koji podržava zdravlje kostiju. Takođe, proteinski sadržaj pomaže u obnavljanju i rastu mišića.

Može pomoći u kontroli telesne težine: Zasićujuća svojstva jogurta mogu sprečiti prejedanje tako što stabilizuju apetit tokom dana. Moje iskustvo to potvrđuje; nisam često posezala za dodatnim užinama.

Moguće smanjenje rizika od dijabetesa tip 2: Redovno jedenje jogurta, barem dve šolje nedeljno, može smanjiti rizik od dijabetesa tip 2, prema ograničenim naučnim dokazima.

Ko ne bi trebalo da jede jogurt svaki dan?

"Iako je jogurt hranljiva namirnica, nije za svakoga. Na primer, ako ste netolerantni na laktozu, jogurt možda nije najbolji izbor (iako neki ljudi sa laktoznom osetljivošću mogu tolerisati jogurt jer sadrži manje laktoze od mleka, ali to nije uvek slučaj).

Takođe, osobe koje su alergične na mlečne proizvode ili koje se pridržavaju veganske ishrane treba da traže jogurte na bazi bademovog, sojinog ili kokosovog mleka. Ove alternative mogu biti hranljive, ali je važno proveriti deklaracije zbog dodatih šećera i osigurati da su obogaćene kalcijumom i proteinima kako biste imali koristi od njih.

Na kraju, ako imate određene zdravstvene probleme zbog kojih morate da pazite na unos proteina ili kalcijuma, pre nego što jogurt uvedete kao svakodnevnu namirnicu, konsultujte se sa lekarom ili dijetetičarom".

Koliko jogurta je previše?

"Kada je jogurt u pitanju, ključ je u ravnoteži. Iako je nesumnjivo zdrav, preterivanje može dovesti do prevelikog unosa kalorija ili šećera, naročito ako konzumirate aromatizovane vrste. Vremenom, prevelika količina kalcijuma iz više porcija mlečnih proizvoda može ometati apsorpciju nekih hranljivih materija, poput gvožđa i cinka", rekla je ova devojka.

Koji je zaključak?

"Jedenje jogurta svaki dan tokom nedelju dana pokazalo se kao jednostavna i jeftina navika sa neočekivano vidljivim rezultatima. Osećala sam se manje naduto, zadovoljnije između obroka i bolje u vezi sa svojim ukupnim načinom ishrane. Iako ne mogu da obećam da ću ubuduće jesti jogurt baš svaki dan, vidim sebe kako ga redovnije uključujem u svoju rutinu i uživam u svakom ukusnom zalogaju.

Ako razmišljate da jogurt uvedete kao svakodnevni deo ishrane, probajte! Obratite pažnju kako se osećate i isprobajte različite vrste da biste pronašli ono što vam najviše prija. Bilo da ste kao ja ljubitelj grčkog jogurta ili preferirate druge vrste, ovaj kremasti užitak može biti zdrav i ukusan dodatak svakoj ishrani", savetuje ova devojka posle isprobanog eksperimenta.

(Ona.rs/Prevention)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mogu li kokice da se kokaju u mleku?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje