Čaj od maslačka: Drevna biljka u koju se supermodeli kunu - pomaže kod otoka, nadutosti i detoksikacije tela
Previše koktela. Teška večera. Odmor tokom kojeg ste se malo previše opustili. Svi smo doživeli onaj trenutak kada nam lice otekne, a stomak se naduje. Šta, ako išta, može da pomogne?
Osim što možete popiti više vode i uraditi kratku vežbu, čaj od maslačka može biti od pomoći. Ovaj prirodni, drevni lek poznat je po tome što pomaže telu da se detoksikuje i smanji otok, a dugo se veruje da ga modeli koriste pre foto-sesija i modnih revija. „Prema nekim studijama, maslačak može pomoći u smanjenju zadržavanja vode i poboljšanju varenja i funkcije jetre“, objašnjava integrativna medicinska sestra i travarka Lin Grin. U nastavku sledi detaljniji pogled na zdravstvena svojstva i koristi ove biljke.
Zdravstvena svojstva maslačka
Mnogi od nas se sećaju sunčanog cveta maslačka iz detinjstva, koji se na kraju leta pretvarao iz jarko žutog u pahuljastu belu lopticu. Ali maslačak (lat. Taraxacum officinale) nije samo za puhanje i venčiće – njegovi cvetovi, listovi, seme i koren bogati su vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima poput polifenola i beta-karotena.
Iako ga mnogi smatraju „korovom“, ova skromna biljka ima izuzetno širok spektar lekovitih svojstava i u tradicionalnoj medicini se vekovima koristi za podršku radu jetre, srca, pa čak i kože. Naučni pregledi zabeležili su brojne efekte maslačka: „Njegova svojstva uključuju diuretičko, hepatoprotektivno (zaštita jetre), antikolitno, imunoprotektivno, antivirusno, antigljivično, antibakterijsko, antiartritično, antidiabetično, antiobezno, antioksidativno i antikancerogeno delovanje“, navodi se u opsežnom naučnom radu koji je proučavao sve osobine ove biljke.
„Taraxacum officinale predstavlja obećavajući prirodni izvor za prevenciju i lečenje različitih zdravstvenih stanja. Njegovo zaštitno dejstvo protiv oštećenja jetre, oksidativnog stresa i širenja kancerogenih ćelija dobro je dokumentovano u naučnoj literaturi“, dodaje se u studiji.
S obzirom na sve to, nije iznenađujuće da naučno ime maslačka potiče od grčkih reči koje znače „lekoviti lek“. Evo nekoliko njegovih ključnih svojstava:
Bogat je flavonoidima i kalijumom, što pomaže u borbi protiv zadržavanja vode i izbacivanju viška tečnosti.
Njegovi listovi sadrže mnogo vlakana i inulina, koji imaju prebiotičko dejstvo i pomažu varenje i ravnotežu crevne mikroflore.
Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, smanjuje oksidativni stres.
Ima protivupalna svojstva.
Pomaže u regulaciji šećera u krvi.
Može smanjiti nivo triglicerida i „lošeg“ LDL holesterola.
Ekstrakt korena maslačka može pomoći regeneraciji ćelija kože, stimulisati proizvodnju kolagena i smanjiti upale, čime sprečava pojavu akni.
Kako se koristi maslačak
Za one koji žive u prigradskim ili seoskim područjima, maslačak je poznata biljka. Njegovi hranljivi, nazubljeni listovi su jestivi i mogu se kuvati kao spanać ili drugo zeleno povrće, ali i jesti sirovi u salatama. Jestivi su i cvetovi, pupoljci i koren. Ukus je gorak, ali ne neprijatan.
Kako se pravi čaj od maslačka
Za pripremu čaja mogu se koristiti sveži ili sušeni listovi i koren. Gotove mešavine čaja od maslačka lako se mogu pronaći u prodavnicama zdrave hrane, a ponekad se nazivaju i „kafa od maslačka“, jer predstavljaju zadovoljavajuću, bezkofeinsku alternativu klasičnoj kafi.
Iako se čaj može kupiti u kesicama, možete ga napraviti i sami: stavite 1–2 kašike suvih ili svežih listova/korena maslačka u čajnik. Ako ih berete u sopstvenom dvorištu, uverite se da nisu bili izloženi pesticidima, đubrivima, životinjama ili drugim toksinima, i dobro ih operite.
Zagrejte vodu do ključanja i prelijte preko biljke. Ostavite da odstoji 5–10 minuta, a zatim procedite. Zbog gorkog ukusa, možete ga zasladiti s malo meda.
Suplementi i tinkture od maslačka
Maslačak se može nabaviti i u obliku suplemenata – kao tinkture, kapsule ili tablete. Tinktura se najčešće koristi za detoksikaciju organizma, stimulaciju jetre i izbacivanje viška tečnosti.
Tablete sa suvim ekstraktom obično se uzimaju jednom ili dvaput dnevno, između obroka (npr. ujutru na prazan stomak) uz dosta vode. Pomažu da se smanji nadutost, pročisti telo, poboljša stanje kože i ublaže problemi poput akni, ekcema i psorijaze.
Kontraindikacije
Uvek je najbolje posavetovati se s lekarom pre nego što uvedete bilo koji suplement u ishranu. Maslačak se ne preporučuje osobama s oboljenjima jetre, kamenjem u žuči, gastritisom, čirom na želucu, kao ni tokom trudnoće i dojenja.
(Ona,rs/Vogue)