Kako smršati jedući jabuke: Ključ nije u količini, već u TAČNOM vremenu kad ih jedete
Postoje namirnice koje ulaze u naš život tako jednostavno da zaboravimo koliko su zapravo moćne. Jabuka je jedna od njih - obična, domaća, uvek dostupna, a ipak toliko korisna kada pokušavamo da izgubimo višak kilograma bez osećaja odricanja. Ona deluje tiho, gotovo neprimetno, ali zato što je prepuna vlakana, vitamina, antioksidanasa i prirodnih hranljivih materija, može da promeni način na koji jedemo tokom dana.
Mnogi je uzimaju usput, iz torbe ili fioke, kao brz zalogaj, ali nutricionisti sve češće naglašavaju da jabuka može biti pravi mali trik za mršavljenje tek kada je pojedemo u pravom trenutku. Jer telo ne reaguje isto kada je pojedemo ujutru, pre obroka ili kasno uveče. Upravo tajming odlučuje da li će jabuka umiriti apetit, stabilizovati šećer i podržati metabolizam ili će samo biti još jedna voćka u danu.
Jabuka, ako je jedemo promišljeno, postaje naš najjednostavniji saveznik.
Jabuka koja utišava glad pre nego što nastane
Najveća tajna jabuke je njena sposobnost da pripremi telo na obrok. Kada je pojedemo otprilike sat do dva pre ručka ili večere, vlakna počinju da bubre, stvaraju osećaj prijatne punoće i sprečavaju nagle skokove glukoze. Tako ne sedamo za sto potpuno gladni, već mirni i stabilni, što automatski znači da unosimo manje hrane, a da se ne osvrćemo za još.
Stručnjaci kažu da ovakva navika može da smanji kasniji unos kalorija i do 18,5 odsto - ne zato što se trudimo da jedemo manje, već zato što se telo spontano umiruje.
To je onaj trenutak kada primetimo da nam porcija više nije potrebna, da preskačemo desert bez napora ili da nam jednostavno nije do prejedanja. Jabuka je već uradila svoj posao.
Celo voće je jače od svake njegove verzije
Možemo je iseći, izblendirati ili pretvoriti u sok, ali najbolje radi onda kada je zagrizemo. Vlakna su tada najaktivnija, varenje najsporije, a sitost najduža. Naučna istraživanja to jasno potvrđuju - cela jabuka utiče na telo potpuno drugačije nego pire ili sok, koji brzo prolaze kroz sistem i ostavljaju osećaj da nam nešto nedostaje.
Zato je važno da jabuku jedemo u njenom najjednostavnijem obliku, baš onako kako je priroda zamislila.
Jabuka ujutru - lagan početak dana
Ako volite da dan otvorite laganom energijom, jabuka se savršeno uklapa u jutarnje navike. Posebno ako je uparite sa ovsenim pahuljicama, svežim sirom, jogurtom ili kašičicom cimeta. Tada postaje nežna podrška varanju, pruža blagu energiju i daje dovoljno vlakana da do ručka ne posežemo za brzom hranom.
Mnogi je jedu i nekoliko sati pre treninga, jer daje stabilnu, postepenu energiju bez pada šećera.
Slatka žudnja uveče - jabuka kao alternativa, ali ne kao rutina
Ako se posle večere javi želja za nečim slatkim, jabuka je daleko bolji izbor od čokolade ili keksa. Njen ukus zadovoljava slatku potrebu, a vlakna sprečavaju nagli porast šećera. Ipak, ova navika ne bi trebalo da postane svakodnevna. Kasni unos voća kod nekih ljudi može izazvati nadutost ili opterećeno varenje pred spavanje.
Ako ste ozbiljno gladni, stručnjaci preporučuju nešto drugo - šolju kefira ili drugog kiselog mlečnog napitka. Kiselina pomaže varenje, a proteini smiruju glad na duže.
Jabuka kao saveznik mršavljenja - jednostavnije nego što mislite
Jabuke nisu magična formula, ali mogu postati deo rutine koja čini da jedemo manje, a da se i dalje osećamo zadovoljno. Najbolje rade kada se jedu:
- 1 do 2 sata pre glavnog obroka,
- u celom obliku,
- u kombinaciji sa hranom koja održava stabilan šećer u krvi.
Kada im damo pravo mesto u toku dana, jabuke utiču na glad, sitost, raspoloženje i metabolizam - gotovo neprimetno, ali vrlo efikasno.
Jednostavno rečeno: jabuka ne skida kilograme umesto vas, već vam omogućava da to uradite bez napora.
(Ona.rs /Krstarica)