Kako Lepa Brena priprema savršene sarme za Aranđelovdan: Osvajaju i nepca i srca

K. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Instagram/jokarica89

Aranđelovdan, jedna od najlepših i najposebnijih srpskih slava, obeležava se 21. novembra. U mnogim domovima tog dana miris kuhinje ispunjava prostoriju, a Lepa Brena i Boba Živojinović potvrđuju da slavlje ne može da prođe bez omiljenih sarmi. Ovaj klasik srpske kuhinje godinama je obavezno jelo u njihovoj porodici, a recept je mnogim mlađim generacijama delovao komplikovano, sve dok Viktor nije počeo da pokazuje pripremu na Instagramu.

Sarme u Breninom domu imaju nekoliko trikova koji ih čine posebnom poslasticom. Za početak, u nadev se dodaje malo slanine, koja daje sočnost, a jelo se pažljivo začini lovorovim listom i mlevenom paprikom. Iako svaka domaćica ima svoje male tajne, osnovni recept ostaje isti: spoj mlevenog mesa i pirinča, začinjen onako kako prija porodici.

Tajna pravih sarmi 

Najvažniji deo pripreme je kupus. Poželjno je koristiti futoški, jer su listovi mekši, elastičniji i lakši za uvijanje. Listovi se pažljivo skidaju sa glavice, deblji deo bliži korenu se uklanja, a zatim se listovi peru hladnom vodom i dobro cede.

Nadev se pravi od mešavine junećeg i svinjskog mlevenog mesa. Meso se kratko izdinsta dok ne promeni boju, zatim se dodaju začini po ukusu biber, mlevena paprika i na kraju pirinač. Ovo je osnovni nadev, ali svaki dodatak po ukusu domaćice ili porodice može da obogati jelo.

Kako pravilno urolati sarmu

Umotavanje sarmi može delovati komplikovano, ali uz malo prakse postaje jednostavno. List se stavi na dlan, po sredini se stavi kašika nadeva, a zatim se rolova od korena ka vrhu. Krajevi lista savijaju se sa strane ka unutra, tako da sarmica lepo zadrži oblik tokom kuvanja.

Sarme se obično prave u većim količinama najbolje je da malo odstoje, jer tada upijaju sokove i postaju još sočnije. Kod Živojinovića doma je pravilo da uvek ostane i za sutradan, jer su hladne, pa i podgrevane, jednako ukusne.

Foto: Shutterstock/Ellena M. Tarasova

Porodična tradicija na stolu

U domu Lepe Brene i Bobe Živojinovića sarme nisu samo hrana, one su simbol porodičnog okupljanja, tradicije i ljubavi prema domaćoj kuhinji. Bilo da slavite Aranđelovdan, neku drugu slavu ili jednostavno želite da obradujete porodicu, ovaj recept pruža siguran put do ukusnog i mirisnog jela koje će svi pamtiti.

Isprobajte i vi, jer dobre sarme, baš kao i dobra tradicija, uvek ostaju u srcu.

(Ona.rs)