Radimo OVO često, a ne znamo koliko šteti crevima: Rutina koja direktno obara imunitet

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Detoks organizma preko ispijanja prirodnih sokova mnogima je način da ubrzaju organizam ali i da ga očiste od toksina. Pijenje sokova tri dana je kratkotrajna dijeta koja se sastoji isključivo od povrćnih ili voćnih sokova, sa ciljem detoksikacije tela, poboljšanja varenja i gubitka težine.

Iako su postali izuzetno popularni, nova studija pokazuje da čak i trodnevno čišćenje može negativno uticati na crevne i oralne bakterije, što potencijalno može dovesti do dugoročnih zdravstvenih posledica.

- Većina ljudi misli da je ceđenje i pijenje sokova zdravo čišćenje, ali ova studija donosi realnu procenu - rekla je autorka studije, dr Melinda Ring.

Šta kaže studija?

Za studiju, jedna grupa zdravih odraslih osoba je pila samo sok, druga je konzumirala sok uz celovitu hranu, a treća grupa je jela isključivo celovite biljne namirnice.

Istraživači su analizirali promene bakterija putem uzoraka pljuvačke, briseva obraza i stolice pre, tokom i posle eksperimenta.

Grupa koja je konzumirala samo sok imala je najozbiljniji porast bakterija povezanih sa upalom i propustljivošću creva, dok je grupa koja je pila sok uz hranu imala manje ozbiljne bakterijske promene.

Foto: Pixabay

Grupa koja je jela samo celovitu hranu pokazala je više korisnih mikrobioloških promena, što je navelo istraživače da sugerišu da ceđenje sokova bez vlakana može poremetiti crevni mikrobiom - skup bakterija, virusa i gljivica u digestivnom sistemu.

- Konzumiranje velike količine soka sa malo vlakana može dovesti do neravnoteže mikrobioma koja može imati negativne posledice, poput upale i smanjene crevne funkcije - objasnila je dr Ring.

Dr Ring izveštava da ceđenje sokova uklanja veliki deo vlakana iz celog voća i povrća. Vlakna se smatraju hranom za zdrave crevne bakterije, a takođe olakšavaju glatko i redovno pražnjenje creva, pomažu u kontroli šećera u krvi, snižavaju holesterol i smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Smanjen unos vlakana može uticati na metabolizam, imunitet pa čak i mentalno zdravlje, kaže dr Ring.

Vlakna drže pod kontrolom bakterije koje vole šećer, dok prevelika količina šećera u soku hrani štetne bakterije. U ustima ispitanika koji su držali dijetu sokovima, dr Ring i njen tim primetili su smanjenje korisnih bakterija iz roda Firmicutes i povećanje bakterija Proteobacteria povezanih sa upalom.

- Ovo pokazuje koliko brzo prehrambeni izbori mogu uticati na populacije bakterija povezane sa zdravljem. Oralni mikrobiom se čini kao brz indikator uticaja ishrane - rekla je dr Ring.

Nalazi su i javno objavljeni

Nalazi su nedavno objavljeni u časopisu Nutrients, potvrđujući druge studije koje sugerišu da post na sokovima remeti crevni mikrobiom.

Autori studije pozivaju na dodatna istraživanja o uticaju sokova na zdravlje, posebno kod dece, koja ih često piju kao zamenu za voće. U međuvremenu, istraživači se nadaju da je vaš unos vlakana na odgovarajućem nivou.

- Ako volite ceđenje sokova, razmislite o blendiranju voća i povrća kako biste sačuvali vlakna, ili kombinujte sokove sa celovitom hranom da biste uravnotežili uticaj na vaš mikrobiom - savetuje dr Ring.

(Ona.rs/NY Post)