Tradicionalno srpsko jelo koje je nastalo iz potrebe, ili volite ili mrzite: Recept za klasik domaće trpeze
Kavurma je jedno od onih jela koje ili obožavate bez zadrške ili ne možete ni da ga pomirišete. Sredine nema. To je tanjir koji nosi istoriju, navike, mirise kuhinje i sećanja na vremena kada se od mesa nije bacalo ništa, a od malo sastojaka pravilo nešto što greje i stomak i dušu.
Ime kavurma potiče od turske reči "kavurma", što znači prženo meso. Na Balkanu se odomaćila još u vreme Osmanskog perioda i vremenom dobila bezbroj varijacija. Najčešće se priprema od svinjskog ili junećeg mesa, a neretko joj se dodaju i iznutrice poput džigerice, srca ili jezika. Upravo tu leži njen karakter, u hrabrom, punom ukusu koji ne pokušava da se dopadne svima.
Jelo koje je nastalo iz potrebe
U svojoj osnovi, kavurma je bila praktično rešenje. Sporo prženo i dinstano meso moglo je da traje duže, a jelo se pripremalo u velikim količinama, naročito zimi. Nije bila luksuz, već pametan način da se iskoristi ono što se ima. Zato se i danas često vezuje za hladnije mesece, porodične ručkove i slavske trpeze, kada se na sto iznose jela sa težinom i značenjem.
Kavurma ne traži komplikacije. Traži strpljenje, dobar luk i vatru koja neće žuriti. Kada se pravilno pripremi, meso je mekano, sočno i prožeto aromama, bez potrebe za mnogo začina ili dodataka.
Recept za klasičnu kavurmu
Sastojci za četiri osobe:
- 500 g svinjskog ili junećeg mesa, isečenog na kockice
- 200 g iznutrica po želji, džigerica, srce ili jezik
- 2 srednja crna luka, sitno iseckana
- 1 kafena kašičica aleve paprike
- so i biber po ukusu
- 2 kašike ulja ili masti
- 150 ml vode
Priprema:
U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje ili mast, pa dodajte luk i pržite dok ne omekša i dobije zlatnu boju. Dodajte meso i iznutrice i pržite dok ne uhvate blagu koricu sa svih strana.
Začinite solju, biberom i alevom paprikom, kratko promešajte da se začini sjedine i puste aromu. Sipajte vodu, smanjite vatru i poklopite. Dinstajte 30 do 40 minuta, uz povremeno mešanje, dok meso ne omekša i višak tečnosti ne ispari.
Kavurmu poslužite toplu, uz hleb, kiseli kupus ili jednostavnu svežu salatu. Ovo je jelo koje ne traži ukrašavanje. Traži da se jede polako i sa poštovanjem prema tradiciji iz koje je nastalo.
(Ona.rs)