Tradicionalno srpsko jelo koje je nastalo iz potrebe, ili volite ili mrzite: Recept za klasik domaće trpeze

S. R.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Kavurma je jedno od onih jela koje ili obožavate bez zadrške ili ne možete ni da ga pomirišete. Sredine nema. To je tanjir koji nosi istoriju, navike, mirise kuhinje i sećanja na vremena kada se od mesa nije bacalo ništa, a od malo sastojaka pravilo nešto što greje i stomak i dušu.

Ime kavurma potiče od turske reči "kavurma", što znači prženo meso. Na Balkanu se odomaćila još u vreme Osmanskog perioda i vremenom dobila bezbroj varijacija. Najčešće se priprema od svinjskog ili junećeg mesa, a neretko joj se dodaju i iznutrice poput džigerice, srca ili jezika. Upravo tu leži njen karakter, u hrabrom, punom ukusu koji ne pokušava da se dopadne svima.

Jelo koje je nastalo iz potrebe

Foto-kolaž: Shutterstock

U svojoj osnovi, kavurma je bila praktično rešenje. Sporo prženo i dinstano meso moglo je da traje duže, a jelo se pripremalo u velikim količinama, naročito zimi. Nije bila luksuz, već pametan način da se iskoristi ono što se ima. Zato se i danas često vezuje za hladnije mesece, porodične ručkove i slavske trpeze, kada se na sto iznose jela sa težinom i značenjem.

Kavurma ne traži komplikacije. Traži strpljenje, dobar luk i vatru koja neće žuriti. Kada se pravilno pripremi, meso je mekano, sočno i prožeto aromama, bez potrebe za mnogo začina ili dodataka.

Recept za klasičnu kavurmu

Sastojci za četiri osobe:

  • 500 g svinjskog ili junećeg mesa, isečenog na kockice
  • 200 g iznutrica po želji, džigerica, srce ili jezik
  • 2 srednja crna luka, sitno iseckana
  • 1 kafena kašičica aleve paprike
  • so i biber po ukusu
  • 2 kašike ulja ili masti
  • 150 ml vode

Priprema:

U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje ili mast, pa dodajte luk i pržite dok ne omekša i dobije zlatnu boju. Dodajte meso i iznutrice i pržite dok ne uhvate blagu koricu sa svih strana.

Začinite solju, biberom i alevom paprikom, kratko promešajte da se začini sjedine i puste aromu. Sipajte vodu, smanjite vatru i poklopite. Dinstajte 30 do 40 minuta, uz povremeno mešanje, dok meso ne omekša i višak tečnosti ne ispari.

Kavurmu poslužite toplu, uz hleb, kiseli kupus ili jednostavnu svežu salatu. Ovo je jelo koje ne traži ukrašavanje. Traži da se jede polako i sa poštovanjem prema tradiciji iz koje je nastalo.

(Ona.rs)