Preukusni božićni keksići koji se prave za tili čas: Nisu teški za stomak, a sastojke već imate

S. R.
S. R.  
  • 0

Ako vam treba nešto stvarno lagano, bez filozofije i sa sastojcima koje već imate, ovo su božićni keksići na sigurno. Brzi su, mekani, mirišu na praznike i ne traže nikakvo kulinarsko umeće.

Ovi keksići su neutralni, blago slatki i lako se vare, zato su idealni i za decu i za one koji ne vole teške, začinjene kolače. Priprema traje kratko, a uspeh je gotovo zagarantovan.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 120 g putera ili margarina, sobne temperature
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • po želji, malo limunove korice ili vanile

Priprema:

cookies, med, keksici, kolačići sa medom, mladenci, mladenčići Foto: pixabay.com

U činiji umutite puter sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku, svetlu smesu. Dodajte jaje i prstohvat soli, pa kratko sjedinite. Zatim postepeno dodajte brašno i zamesite mekano testo koje se ne lepi za ruke.

Testo umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta, jer će se tako lakše razvijati i seći.

Nakon hlađenja, razvijte testo na pobrašnjenoj podlozi, debljine oko pola centimetra, pa kalupima vadite oblike po želji. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8 do 10 minuta, dok blago ne porumene po ivicama. Ne treba da potamne, jer su najlepši kad ostanu svetli i mekani.

Kad se ohlade, možete ih posuti šećerom u prahu ili ostaviti potpuno jednostavne. Upravo u toj jednostavnosti i jeste njihova čar, lagani su, mirisni i nestanu brže nego što ste ih napravili.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trik jednog tate: Kako da otvorite keks, a da ne prospete nijednu mrvicu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti