Enolog Ljubica Radan za Telegraf odgovara na pitanje šta je pravilnije reći - "crno" ili "crveno" vino

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve u svemu jako je zdravo piće koje jača srce i krvne sudove

Milosbeo

Često možemo čuti kako nam se preporučuje čaša crvenog vina posle obroka jer je jako zdravo i to je jeste činjenica. Ono sadrži fenolne materije koje jačaju krvne sudove, dobre su za srce kao i za disanje, ali to ne znači da u njemu treba preterivati. Ono što prati ovo piće jeste nedoumica da li je pravilnije reći "crno" ili "crveno" vino?

- Nije greška da li ćete reći da je vino crno ili crveno, ali pravilnije je reći crveno. Zakon nije striktno naglasio da li treba ovako ili onako, mada je naglašeno da se istakne da se pravi od crnog grođža. Ni na jednom našem, domaćem vinu, nisam videla etiketu da je vino crno. Iskreno, neće biti greška bilo kako da ga nazovete - kaže za naš portal Ljubica Radan iz Vinske Akademije.

Kako navodi, usvojili smo naziv "crno vino" jer su ga naši stari zvali i rujno i crno, ali smo pod uticajem Zapada i njihovog naziva "red wine" počeli da ga sve češće nazivamo crveno vino.

U ove tople dane, naša sagovornica savetuje koje vino je pogodnije za konzumiranje.

- Uvek je savet da se biraju neka laganija vina, samim tim što biramo i jedemo laganiju hranu. U tom slučaju odabir pada na bela vina, dok se crvena vina više biraju tokom zime, kada jedemo nešto kaloričniju hranu. Pored belog, možete odabrati i roze ili neko penušavo, sve je stvar izbora. Crveno vino ima dosta tanina, što mu daje jačinu u odnosu na belo, pa uz njega idu stek obroci ili jača mesa, dok riba se i, recimo, belo meso odlično slažu uz belo vino. Svakako ne treba preterivati u količini jer ni hrana ni vino ne smeju da prekrije ono drugo, mora lepo da se sve oseti u ustima - zaključuje Ljubica Radan.

(Telegraf.rs)