Kako da testirate svežinu jaja?

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova metoda funkcioniše jer su ljuske jajeta porozne

Nekada, kada jaja nisu stizala u kuću u kartonima sa otisnutim datumima isteka roka trajanja, ljudi su imali razne trikove kako bi se uverili da li su jaja sveža.

Vaše oči i nos su najbolji alati za određivanje svežine - ali ne možete da osetite miris ili vidite unutrašnjost jajeta pre nego što ga razbijete.

Na sreću, postoji još jedan način: test plutanja jaja!

Postupak je jednostavan. Napunite posudu ili teglu sa hladnom vodom. Stavite jaja u vodu.

Ako vam jaje potone na dno i "leži na boku", veoma je sveže. Ako jaje stoji na jednom kraju na dnu - staro je nekoliko nedelja, ali još dobro za jelo.

Međutim, ako vam jaje ispliva na površinu - više nije sveže. Nemojte ga jesti!

Razlog zašto ova metoda funkcioniše je taj što su ljuske jajeta porozne, što znači da dozvoljavaju malo vazduha da prođe kroz njih. Sveža jaja imaju manje vazduha u sebi, pa potonu na dno. Starija jaja su imala više vremena da vazduh prodre u ljuske, zbog čega plutaju.

Uostalom, pogledajte video na početku teksta, i sve će vam biti jasno. Ista metoda funkcioniše kako na kokošijim, tako i na drugim vrstama jaja, kao što su prepeličja.

(Ona.rs)