Plavi kupaći nikad ne kupujte detetu: 3 boje mogu biti opasne, ovo znanje im može spasti život

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki procenat roditelja nikada nije čuo za ovu teoriju, a to treba promeniti

Foto: Shutterstock

Kako se svi pripremaju da sa decom krenu na letovanja ili obližnje bazene i akva-parkove, tako se polako biraju i kupaći kostimi. Međutim, upravo se kupaćim kostimima namenjenim deci pozabavila i studija, koja sada upozorava da sa razlogom treba izbegavati određene boje kupaćih kostima.

Naime, postoje boje koje se ne vide lepo ispod vode. Prema novoj statistici, dve trećine (66 odsto) dece nosi plave, bele ili sive kupaće kostime. To znači da, kada bi se desio neki problem dok su u vodi, izuzetno ih je teško uočiti. Istraživanje je takođe otkrilo da je plava boja i najčešći izbor za dečje kupaće kostime.

Kada je u pitanju sama svest o ovoj teoriji boja ispod vode, rezultati su pokazali da 90 odsto roditelja nije znalo za to, ali su naglasili da žele da se čuje za ovo istraživanje.

Rebeka Adlington, koja je osvojila zlatnu medalju u plivanju na Olimpijskim igrama, zalaže se da se ove boje kupaćih kostima ukinu za decu. Naglasila je i da, iako je u plivanju celog života, nije znala za teoriju boja i vode.

- Kao roditelj, mislim da je trebalo za ovo da znam ranije - rekla je ona, prenosi "Metro".

Foto: Shutterstock

Zašto je teško videti ove boje pod vodom?

Prem ekspertu za boje Liju Čejmbersu, sve je do svetla.

- Može biti vrlo teško videti kupaće kostime u plavoj, beloj i sivoj boji zbog načina na koji voda različito reaguje sa određenim talasnim dužinama svetlosti, kako percipiramo boju na dubini kada smo potopljeni, zbog nedostatka refleksije svetlosti i kako se boje stapaju kada smo pod vodom.

Nedostatak kontrasta, narušavanje obrisa i kamuflažnog efekta mogu igrati ulogu u tome da kupaći kostimi u ovim bojama budu teško uočljivi. Nemaju vidljivost i ostaju neprimećeni, što predstavlja potencijalni bezbednosni rizik u poređenju sa bojama koje reflektuju svetlost i imaju oštriji kontrast - objašnjava Li.

Organizacija koja se bavila istraživanjem apeluje na roditelje da provere kupaće kostime svoje dece pre nego što odu ovog leta na more, podstičući ih da zamene kupaće kostime plave, sive i bele boje, svetlijim alternativama – uključujući roze, žutu, crvenu, crnu, ljubičastu, zelene i fluorescentne boje.

- Užasnut sam što toliko prodavaca dovode decu u potencijalnu opasnost prodajom kupaćih kostima koji se ne mogu videti pod vodom. Ili trgovci na malo nisu svesni opasnosti, ili jednostavno vide da su ove boje neke od najpopularnijih koje im donose priliv novca. Treba staviti sigurnost ljudi pre profita - rekla je Zoi Haris, direktorka turističke agencije.

Boje dečjih kupaćih kostima koje ne treba kupovati:

  • Plava
  • Bela
  • Siva

Boje dečjih kupaćih kostima koje treba kupovati:

  • Pink
  • Žuta
  • Crvena
  • Crna
  • Ljubičasta
  • Zelena
  • Fluorescentne boje

(Ona.rs)