Japanci mogu i ceo dan na suncu da provedu uz pomoć jedne stvari: Tradicionalni trik za +40 stepeni

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

U zemlji izlazećeg sunca vrućine su daleko nesnosnije. Iako je leto u Japanu kao stvoreno za zabavu i razonodu, svako ko je ovu zemlju posetio tokom letnje sezone može da vam kaže da je najveći problem velika vlažnost, gotovo zagušljiva.

Japan je ostrvo, a to ga čini izuzetno vlažnom zemljom tokom leta. Nakon visokih temperatura, najteže je izdržati visoku vlažnost, koja gotovo da se lepi za vašu kožu.

Naravno, Japanci imaju odličan trik kojim se služe da bi se zaštitili i da bi mogli da se najnormalnije kreću po ulicama i obavljaju svakodnevne stvari. Odgovor, kao i uvek, leži u tradiciji.

Kada putujete u Japan, videćete da se u mnogim prodavnicama, kako u suvenirnicama, tako i u raznim marketima, prodaju karakteristični mali peškiri sa različitim šarama. To su "tenugui" peškiri napravljeni od pamuka.

Foto: Shutterstock

Peškiri služe za brisanje znoja - to je izuzetno vlažna zemlja, do te mere da čak i kada izađete iz hladnog tuša i pre nego što uopšte krenete da oblačite veš i garderobu, ponovo se znojite. Niko ne voli da ide na mesta oznojen, pa su Japanci na kraju stekli naviku da uvek nose mali peškir sa sobom kako bi osušili znoj.

Nose se ispod kačketa, pa se Japanci tako kriju i od sunčevih zraka, mogu da se vežu oko vrata i da na tom mestu skupljaju znoj, a neki vole da ga ukvase i da ga tako mokrog nose radi efekta hlađenja. Naravno, Japan je sve modernizovao, pa ne čudi ni što je u prodaji peškirić, tj. šal za vrat sa ugrađenim efektom hlađenja koji se može podešavati!

Natopljen hladnom vodom, pa oceđen šal ili peškir na vratu takođe veoma pomaže u rashlađivanju. Tako se refleksna zona vrata, u kojoj su koncentrisani krvni sudovi, olašava. To možemo videti i kod profesionalnih sportista, koji tokom pauza na mečevima oko vrata stavljaju ohlađen peškir.

(Ona.rs)