Genijalni trik kuvara sprečava da jaja popucaju tokom kuvanja i čini ih ukusnijim

O. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo još niste probali

foto: pixabay.com

Iako kuvanje jaja izgleda kao proces koji svako može da iznese, nije uvek lak put do mekanih a kuvanih žumanca i glatkih belanaca ili pak kompaktno tvrdih ako tako volite. Jaja najčešće popucaju tokom kuvanja. Jedan savet stručnjaka može vam olakšati posao.

Jaja obično pucaju kada u loncu punom vrele vode udaraju jedno o drugo.

Kako sprečiti da jaja popucaju tokom kuvanja

Ako pitate Lizu Stil, blogerku i autorku "The Fresh Eggs Daili Cookbook", ne morate da stavljate jaja direktno u vodu da biste ih kuvali. Umesto toga, ona slaže jaja u korpu za paru iznad ključale vode tako da se kuvaju na pari dok se ne stegnu.

- Prednost kuvanja na pari je u tome što jaja mirno leže u korpi na pari iznad vode koja ključa, a ne udaraju jedno o drugo u loncu - kaže ona i dodaje: - Vrelina je takođe nežnija, tako da kao dodatni bonus, ne dobijate taj čudan zeleni prsten oko žumanca. Ova metoda funkcioniše jer se postiže ista nežnaost kuvana jaja - bez potrebe da ih gledate kako biste bili sigurni da se ne otvore.

Kako se kuvaju jaja na pari

Stavite željenu količinu jaja u korpu, ostavljajući dovoljno prostora da para okružuje svako od njih.

Zatim stavite korpu preko lonca sa oko sva centimetra lagano ključale vode i pokrijte ih poklopcem.

Jaja kuvajte na vatri od 10 do 12 minuta ako želite tvrdo kuvano žumance.

Pažljivo vadite jaja iz korpe i potopite ih u ledenu vodu da se ohlade.

Osušite jaja pre ljuštenja.

I to je sve, uživajte u obroku!

(Ona.rs / Womansworld.com)