Pitala sam 3 šefa kuhinje kako da sos ispadne savršeno: Svi su se složili oko jedne stvari

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock/from my point of view

Kada je sos dobro napravljen, svako jelo na tanjiru postaje bogatije i ukusnije. Ali ako je previše vodenast, bezukusan ili grudvast, ceo nedeljni ručak može da izgubi svoju čar. Dobra vest je da vam za savršen sos nisu potrebni nikakvi restoranski trikovi – dovoljne su pametne, jednostavne namirnice i proveren način pripreme.

Osnova je najvažnija

Kada je šefove kuhinje novinarka upitala za savršene soseve, otkrila je da se svi slažu u jednom – izbegavajte instant soseve iz prodavnice i počnite sa pravim sastojcima. Šef Mark Pojnton naglašava da je sok od pečenja obavezna polazna tačka: "Dobar bujon i sokovi od pečenja mesa uvek čine sos neodoljivim."

I Šon Blod, glavni šef restorana ROAM, ističe da je strpljenje ključno: „Ne možete prevariti ukus. Sos mora da se lagano krčka i redukuje.“ Na taj način se razvija punoća, dubina i prirodna gustina koja daje onaj prepoznatljiv sjaj.

Foto: Shutterstock

Tajna umami ukusa

Šefovi savetuju da krenete od vruće posude za pečenje – sastružite sve zapečene delove i pustite da se osnova zgusne. Tek tada dodajte ključni sastojak koji daje intenzitet – umami.

Džek Stajn preporučuje savremenu kombinaciju iz svake smočnice: „malo soja sosa i marmita, jabukovo sirće i mirina.“ Ovaj spoj daje dubinu i zaobljen ukus, a savršeno ide uz svako nedeljno pečenje, pa čak i uz kobasice i pire krompir.

Mark Hartston, vlasnik i šef restorana La Fosse at Cranborne, poseže za sušenim pečurkama, koje odmah unose bogatstvo šumskog ukusa u sos od divljači, junetine ili pečuraka.

Foto: Shutterstock/Vladimir Kolen's

Sitni trikovi za savršen balans

Umami se prirodno nalazi u pečurkama, ali ako ih nemate, može da posluži i klasičan Vorčester sos. Matt Fletcher iz Great Central Pub-a kaže: „Obavezno ga koristite – otvara ukuse i daje pun, snažan završetak.“ Ipak, imajte na umu da spada u ultraprerađene proizvode i sadrži dodatke poput kukuruznog sirupa, pa ga izbegavajte ako želite potpuno prirodnu varijantu.

Foto: Shutterstock

Za kremastost možete dodati malo putera – ali ne previše. Prevelika količina učiniće sos masnim i težim, dok mala kockica daje taman toliko sjaja i punoće.

(Ona.rs/Mirror)