Evo čemu služi fioka u frižideru i šta smete da držite u njoj: Nije samo povrće i voće
Fioke u frižideru ponekad deluju kao misterija. U njima često čuvamo sve - od povrća i salata, preko mesa, pa do piva - zavisno od toga u čijoj smo kući. Ali zapravo, fioke koje najčešće smatramo savršenim skladištem za povrće najbolje su u očuvanju drugih namirnica.
Ako ste poput mnogih, moguće je da fioke u svom frižideru niste koristili kako treba. U ovom tekstu donosimo praktičan vodič kako da ih iskoristite na pravi način i smanjite bacanje hrane.
Čemu služe fioke u frižideru?
Fioke u frižideru nisu običan prostor za odlaganje. Većina ih ima otvore ili ventilacije za cirkulaciju vazduha. Zašto? Svežina hrane zavisi od protoka vazduha, vlažnosti i etilena — gasa koji određeno voće oslobađa dok zri.
Etilen je sjajan za zrenje avokada, ali poguban za zelenu salatu. Zatvaranjem ventilacije smanjuje se protok vazduha, povećava vlažnost i gas ostaje zarobljen u fioci. S druge strane, otvoreni otvori omogućavaju protok vazduha, ograničavaju vlagu i smanjuju nakupljanje etilena.
Šta čuvati u fioci u frižideru
Najefikasniji način korišćenja fioka je da jednu namenite za namirnice koje vole nisku vlažnost, a drugu za one koje vole visoku vlažnost.
Fioka za nisku vlažnost (sa otvorima)
Tu treba čuvati namirnice koje luče etilen i brzo propadaju. Otvoreni otvori omogućavaju im da „dišu“ i sprečavaju prerano kvarenje.
Na primer, većina voća (osim bobičastog voća i lubenice), uključujući nezrele avokade. Ali, dobro je mesto i za krompir (ako ga čuvate u frižideru).
Fioka za visoku vlažnost (zatvorene)
Ovde čuvajte povrće sa tankom korom ili lisnato povrće koje lako vene. Zatvoreni otvori održavaju vlažnost i čuvaju namirnice od etilena iz druge fioke.Neka istraživanja navode da su fioke sa visokom vlažnošću (bez otvora) dbre i za odlaganje mesa.
- Špargle, salate, brokoli, prokelj, batat, tikvice, patlidžan
- Limun, jagode i druge etilen-osećajne namirnice
- Sveže začinsko bilje (umotano u vlažan papir i u plastičnoj kesi)
- Neka istraživanja navode da su fioke sa visokom vlažnošću dobre i za odlaganje mesa.
Saveti za organizaciju frižidera
Zapamtite jednostavnu formulu: šta truli ide u fioku sa niskom vlažnošću, a šta vene u fioku sa visokom.
- Ako fioke nemaju ventilaciju, pretpostavite da su za visoku vlažnost.
- Nemojte pretrpavati fioke - optimalno je da budu dve trećine pune.
- Koristite metodu "od napred ka nazad": namirnice koje se brže kvare ili kupljene prve stavljajte napred.
- Donja fioka idealna je za sirovo meso, ribu i živinu — najhladnija je i sprečava ukrštanje bakterija.
(Ona.rs/foodpoisoningnews)