Banane će ostati sveže i do 2 nedelje ako ovo uradite čim ih kupite: Zbog 1 greške bacate celu činiju sa voćem

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Banane često brzo postanu smeđe i gnjecave, a razlog može biti jednostavno gde ih držite u kuhinji. Prema Mendi Apelgejt iz Two City Vegans, najbolje je banane držati daleko od voćnih činija.

"Voćna činija je jedno od najgorih mesta za čuvanje banana, jer mnoga druga voća, poput jabuka i breskvi, ispuštaju gas etilen. Ako banane držite odvojeno, sprečavate lančanu reakciju prebrzog sazrevanja", objašnjava ona.

Zašto banane brzo sazrevaju

Banane, kao i jabuke i breskve, oslobađaju prirodni gas etilen, koji ubrzava sazrevanje voća. Kada se gas akumulira u vazduhu, voće prebrzo sazreva i lako se kvari.

Banane su posebno osetljive jer same proizvode značajne količine etilena, pa je važno držati ih odvojeno od drugog voća i udaljeno od izvora toplote poput rerne ili friteze.

Foto: Shutterstock

Trik zlata vredan

Da bi banane duže ostale sveže, Mendi savetuje da obmotate stabljike plastičnom folijom.

"Stabljike oslobađaju etilen, pa ako ih pokrijete, gas ostaje zarobljen i proces sazrevanja usporava. Ova jednostavna tehnika može zadržati banane čvrstim i žutim duže nego inače", objašnjava Mendi.

Foto: Shutterstock

Koliko dugo banane mogu trajati

Pravilnim odlaganjem – daleko od druge hrane, toplote i sa obmotanim stabljikama – banane mogu ostati sveže i do 10 ili čak 14 dana duže od uobičajenog roka trajanja.

(Ona.rs/Express)