Najčešće greške zbog kojih mandarine brzo propadaju: Ovo skraćuje vek vašeg omiljenog jesenjeg voća

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Unsplash/Kelly Brito

Sezona mandarina je u punom jeku – i malo je mirisa koji tako lako prizovu osećaj jeseni kao korica sveže oljuštene mandarine. Slatke, osvežavajuće i pune vitamina C, postale su neizostavan deo svakodnevne ishrane u hladnijim mesecima.
Ipak, koliko god da su neodoljive, ove male sunčane kuglice su i veoma osetljive. Ako ih ne čuvate pravilno, mogu izgubiti svežinu već za nekoliko dana.

Stručnjaci upozoravaju da iza brzog kvarenja mandarina najčešće stoje banalne greške – one koje svi pravimo iz navike.

Greška broj jedan: Plastična kesa

Najveća i najčešća greška dešava se odmah po povratku iz prodavnice – mandarine ostanu u plastičnoj kesi.
Naizgled bezazleno, ali upravo tada počinje njihovo propadanje. Zatvoreni u plastiku, plodovi se zagrevaju, a vlaga koja se stvara unutar kese ubrzava pojavu buđi.

Da bi mandarine duže ostale sveže, treba ih odmah izvaditi iz kese i složiti u plitku korpu ili kartonsku kutiju.
Važno je da između plodova cirkuliše vazduh – jer on sprečava vlagu da se zadrži na kori.
Zbijene, u toplom i vlažnom prostoru, mandarine vrlo brzo gube svežinu i počinju da trule.

Foto: Pixabay

Greška broj dva: Ne brišemo ih pre slaganja

Druga česta navika je da mandarine odmah po kupovini stavljamo u frižider, ne razmišljajući o tome da su plodovi često vlažni od kondenzacije.
Ta mala količina vlage dovoljna je da ubrza propadanje.
Zato je preporuka jednostavna – obrišite svaku mandarinu suvom krpom pre nego što je složite.
Tako ćete sprečiti pojavu buđi i produžiti im rok trajanja i do nekoliko dana.

Greška broj tri: Nepravilno čuvanje u frižideru

Ako planirate da mandarine sačuvate duže, frižider jeste dobro rešenje, ali uz pravilan pristup.
Idealno mesto je fioka za povrće, gde temperatura i vlažnost vazduha omogućavaju da mandarine ostanu čvrste i sočne i do dve nedelje.
Važno je samo da nisu nagomilane u visini – što više vazduha između plodova, to bolje.

Ukoliko ih držite u zatvorenoj plastičnoj kesi i u hladnom prostoru, učinak će biti suprotan: površina će se orošiti, a plodovi početi da mekšaju.

Greška broj četiri: Ne mešajte ih sa određenim voćem

Mandarine ne vole blizinu jabuka, banana i krušaka.
Ovo voće otpušta gas etilen, koji ubrzava sazrevanje i kvarenje drugih plodova u neposrednoj blizini.
Ako ih čuvate zajedno, mandarine će vrlo brzo postati premekane i izgubiti svežinu.

Zato ih držite odvojeno – u posebnoj posudi, na suvom i prozračnom mestu, dalje od direktne toplote i izvora svetlosti.

Zdravstvene koristi koje opravdavaju svaki trud

Osim što su osvežavajuće, mandarine su pravo vitaminsko gorivo.
Bogate su vitaminom C, koji jača imunitet i pomaže organizmu da se odbrani od prehlade i virusa.
Sadrže vlakna koja pomažu varenje i stabilizuju nivo šećera u krvi, a kalijum čuva zdravlje srca i mišića.

Uz to, imaju malo kalorija, pa su savršena užina kada želite nešto slatko, a lagano.
Sve to znači da se trud oko pravilnog čuvanja zaista isplati – jer svaki dan duže sačuvane mandarine znači više zdravlja u svakom zalogaju.

Tajna svežine je u jednostavnosti

Da bi mandarine ostale sočne i mirisne što duže, dovoljno je nekoliko jednostavnih koraka:
izvadite ih iz kese, obrišite, složite u prozračnu korpu i držite podalje od drugog voća.
Kada se pravilno čuvaju, ove male narandžaste kuglice mogu trajati i do dve nedelje – a miris sveže mandarine svakog jutra biće mali ritual zdravlja koji miriše na detinjstvo.

(Ona.rs)