Šta znače brojevi na nalepnicama voća? Ako vidite ove cifre, obavezno ih vratite na policu
Kada uzmete komad voća ili povrća u prodavnici, možda ćete primetiti malu nalepnicu na kori sa brojevima. Ove brojeve na etiketi voća i povrća često sadrže važna obaveštenja.
Broj na etiketi je PLU kod, odnosno kod za proveru cene. PLU kodove koriste supermarketi još od 1990-ih kako bi pomoću njih lakše identifikovali voće i povrće, omogućili tačno naplaćivanje i bolju kontrolu zaliha. Međutim, etiketa nije tu samo zbog naplate.
- Oznake na hrani mogu vam mnogo reći o onome što jedete i pomoći vam da donesete informisane odluke o hrani za vas i vašu porodicu - kaže Viki Lejn, lekar interne medicine.
Kako čitati PLU kodove?
Više od 1.400 PLU kodova dodeljeno je različitim vrstama voća i povrća. Ove kodove dodeljuje Međunarodna federacija za standarde proizvoda (IFPS), a oni su dobrovoljni.
Četvorocifreni ili petocifreni brojevi identifikuju proizvod, ukazujući na veličinu, metod gajenja, vrstu hrane (na primer, jabuka ili pomorandža) i sortu (poput Zlatni delišes).
Dobrovoljne oznake vam govore da li kupujete organski ili konvencionalno gajeno voće i povrće.
Organsko gajeno voće i povrće ima etikete sa pet cifara koje počinju brojem 9.
Konvencionalno gajeno voće i povrće ima etikete sa četiri cifre.
Ako kod sadrži više od pet cifara, to nije deo međunarodno standardizovanog sistema.
Organsko vs. konvencionalno: Koja je razlika?
Organsko gajeno znači da su korišćeni prirodni đubriva umesto sintetičkih hemikalija.
Organska poljoprivreda koristi kompost i stajsko đubrivo umesto hemijskih đubriva. Koriste se insekti, ptice i/ili zamke umesto sintetičkih pesticida. Rotacija useva, malčiranje i ručno pljevljenje zamenjuju sintetičke herbicide. Organsko voće i povrće obično se gaji bez genetskog inženjeringa ili modifikacija.
Konvencionalno gajeno znači da su korišćeni sintetički pesticidi i đubriva kako bi se pospešio rast i sprečile bolesti.
Proizvodi mogu biti označeni kao organski ako su sertifikovani kao gajeni na zemljištu na kojem tri godine pre žetve nisu korišćena sintetička đubriva i pesticidi, prema podacima Saveznog ministarstva poljoprivrede (USDA).
Organska hrana je obično skuplja, uglavnom zbog ograničenih zaliha i dodatnog rada i troškova proizvodnje. Međutim, kod konvencionalnog gajenog voća i povrća imate opcije. Samo proverite koji proizvodi imaju najmanje ostataka pesticida.
Neprofitna organizacija Environmental Working Group (EWG) svake godine objavljuje „Vodič za kupovinu pesticida na voću i povrću“, koji navodi voće i povrće sa najvećim i najmanjim sadržajem pesticida.
(Ona.rs/Scripps)