Nega kose za dame u šestoj deceniji: Sjajna, zdrava i negovana kosa i u zrelim godinama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom decenija, naša kosa trpi velike promene, od intenzivnijeg izbijaja sedih vlasi do istanjivanja kose

Foto: Shutterstock

Tokom decenija, naša kosa, kao i naša koža, trpi velike promene i zahteva posebnu i namensku negu. Kako vaši hormoni fluktuiraju, dovode do toga da se sve vremenom menja, od debljine i gustine vaše kose do nivoa njene vlažnosti. Kosa može postati mnogo tanja, svetlija i seda, jer folikuli dlake proizvode manje melanina.

Delimo sa vama par korisnih saveta.

Prosečna granica ulaska u menopauzu je oko 52. godine, i iako se suptilne promene na kosi mogu i često se dešavaju mnogo pre toga, menopauza ubrzava promene. Kako vam nivoi estrogena opadaju i nivo testosterona raste, dužina i prečnik do kojih će vaša kosa rasti se smanjuju.

S toga je važno da koristite kvalitetan šampon koji je formulisan za kosu koja stari. Ako je šampon dobar, potrebno je da koristite samo polovinu kašičice ili jednu celu kašičicu. Previše šampona može učiniti vašu kosu suvom i kovrdžavom. Koristite dobar balzam i nanesite ga samo na kosu, ne na kožu glave.

Proređena kosa je često nežnija, a samim tim i slabija, tako da je važno da se posebno vodi računa prilikom stilizovanja i oblikovanja frizura kako ne bi pucali pramenovi. Izaberite četku koja je pri dnu obložena zaobljenim plastičnim zupcima.

Foto: shutterstock.com

Takođe, u pronalaženju adekvatne nege za vašu kosu u ovom dobu, od velike pomoći vam može biti i laboratorijska provera nivoa hemoglobina, jer ovaj nivo ima tendenciju da se smanjuje tokom ovog perioda života, a sniženi nivoi gvožđa mogu uticati na rast i prečnik kose. Da biste poboljšali nivo hemoglobina, moeže uzimati dnevni dodatak koji sadrži gvožđe i vitamin C, isključivo uz dogovor sa lekarom.

Briga o kosi kada je nivo gvožđa nizak zahteva da jednom nedeljno koristite nedeljni intenzivni tretman pre šamponiranja. Vratiće vlagu, snagu i elastičnost dlake.

Čak 60 odsto žena starijih od 70 godina je u većoj ili manjoj meri pogođeno gubitkom kose. Vaša glava ima više od 100.000 dlaka, dok svaki dan izgubite 50 do 200. One se zamenjuju novim dlačicama, ali se zamena usporava, pa čak i zaustavlja kako starimo. Gubitak kose koji prati starenje obično nije reverzibilan. Pravilna nega kose može pomoći u usporavanju procesa. Hranite kosu svakih nekoliko nedelja sa uljem jojobe ili kokosovim uljem za kondicioniranje i zaglađivanje kose spolja.

Svakodnevno četkanje kose zaista stimuliše cirkulaciju u vlasištu i daje vašoj kosi instant sjaj! Koristite ovalnu četku za kosu u obliku vesla sa prirodnim ili najlonskim vlaknima. Ni jedno ni drugo ne može da škodi, a pomoći će.

(Ona.rs /SixtyandMe)