Kako je majka nesvesno poslala Džastina Bibera u kandže Pi Didija? Kao mlada bila žrtva zlostavljanja

M. M.
Vreme čitanja: oko 11 min.

Briga o talentovanom sinu je, kako tvrdi u svojim memoarima, bio zbunjujući zadatak za svakoga, ali je Peti bila posebno ranjiva u tom ukruženju, s obzirom na njenu veoma tešku prošlost

Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

Kada je Džastin Biber 2008. potpisao svoj prvi ugovor sa Ašerovom izdavačkom kućom, njegova majka Peti Malet (49) nije imala tračak sumnje u to da li će njen mladi sin postati zvezda. Ona, zapravo, ima i ključnu ulogu u ranom uspehu Bibera.

Peti je prva odvela Bibera u Atlantu da upozna muzičkog preduzetnika Skutera Brauna; ona je bila ta koja je postavljala video snimke Džastina kako peva obrade poznatih pesama na "Jutjubu", gde je njegov talenat prvi put i otkriven; i ona je bila zadužena za potpisivanje Džastinovih pravnih dokumenata kako je njegova karijera uzletala.

Peti - koja je rodila sina u domu za majke tinejdžerke mesec dana pre svog 19. rođendana - priznaje da je ovaj zadatak u njenom životu bio "zastrašujući". Kako kaže "biti iznenada ubačen u mahinacije velikih diskografskih kuća i agenata za talente" bio bi zbunjujući zadatak za svakoga, ali je Peti bila posebno ranjiva u tom ukruženju, s obzriom na njenu veoma veoma tešku prošlost.

Naime, zlostavljana kao dete od pete godine od strane dadilje i dede prijateljice, Peti se priseća da se toliko navikla da je zlostavljaju "da je to počela da oseća kao normalno stanje". Nakon što je u tinejdžerskim godinama zloupotrebljavala drogu i alkohol kako bi prikrila bol, odgajala je Džastina u socijalnim stanovima i radila dva ili tri posla istovremeno kako bi ih izdržavala. A onda, nakon godina borbe, nije bilo ni čudo što je Džastinov iznenadni uspon do slave osetila kao nagradu koju je toliko dugo čekala.

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nažalost, ta naivnost je odigrala i ključnu ulogu u Biberovom putu ka vrtoglavoj slavi, ostavljajući i njega potencijalno ranjivim pred nekim od najopasnijih zvezda muzičke industrije. Samo godinu dana nakon što je potpisao ugovor sa Island Records, 15-godišnji Biber je proveo sada već ozloglašenih 48 sati sa Didijem, naizgled bez nadzora, u domu repera, gde su "poludeli".

Šon Didi Kombs je sada optužen za mnoštvo krivičnih dela trgovine ljudima i reketiranja više od 120 navodnih žrtava, a reperov odnos sa Ašerom i Biberom su ponovo pod lupom javnosti nakon novih optužbi. I dok Kombs poriče te tvrdnje, Biber kaže da je „zgrožen“ optužbama protiv Didija i da ne želi „da ima ništa s njim“.

Međutim, postavlja se pitanje kako je jedna majka mogla da ostavi sina jedinca u tako ranjivom položaju i dozvoliti osobi poput Didija da mu postane mentorska figura.

Izvori za medije sada tvrde da Džastinu „nikada nije trebalo da bude dozvoljeno da se zabavlja sa Didijem ili bilo kim drugim kada je bio tinejdžer“, kao i da su dečaka "bacili vukovima"  njegova majka i uglavnom odsutni otac Džeremi Biber, od koga se razvela nekoliko meseci nakon Džastinovog rođenja. Iako se jasno navodi da nema dokaza koji bi sugerisali da su Biberovi roditelji, Ašer ili Rid znali za Didijevu navodnu kriminalnu aktivnost u to vreme.

Težak život Biberova majke

Peti je rođena 2. aprila 1975. godine u Ontariju i to nakon što je njenu porodicu zadesila tragedija. Naime, njena sestra  sestra Seli umrla je nakon što ju je udario automobil kada je imala pet godina, i to u vreme dok je njihova majka bila trudna sa Peti. Nakon toga je njen nasilni otac i alkoholičar otišao kada jePeti  imala svega dve godine, a zatim je godinama trpela seksualno zlostavljanje, za koje su bili odgovorni deda prijatelja i muška dadilja.

U svojim memoarima koje je objavila 2012. godine, ona je tvrdila da je prvi put bila zlostavljana sa tri godine, i da se to nastavilo sve do njene 14.

- Toliko sam puta bila seksualno zlostavljana da sam, kako su godine prolazile, počela da se osećama kao da je to normalno. Čudan je to odnos, znate da nešto nije u redu, a istovremeno smatrate da vam je to poznato i uobičajeno - napisala je.

Foto: Paramount Collection Collection / Everett / Profimedia

Kao tinejdžerka, okrenula se drogama i alkoholu kao melemu za bol koji je iskusila, a izdržavala se prodajom trave i cigareta.

- Počela sam da pijem alkohol i pušim travu kada sam imao četrnaest godina. Bilo je to više zabava nego što sam zaista znala šta radim, ali su mi prijale supstance koje otupljuju um. Opijanje i drogiranje pretvorilo se u sredstvo za samolečenje. Nisam mogla da prođem kroz čas u školi ili na prazničnoj svečanosti sa svojom porodicom, a da ne budem drogirana ili pijana. Kada sam imala šesnaest godina, nisam mogla uopšte da funkcionišem, a da se na neki način ne otupim - priznaje ona u svojim memoarima.

Sa 15 godina silovao ju je dečak njenih godina kojeg je upoznala na žurci, neposredno pre nego što se sastala sa Džastinovim ocem Džeremijem, sa kojim je započela četvorogodišnju veza za koju priznaje da je bila "od početka osuđena na propast". On je već sa 16 godina prisustvovao sastancima Anonimnih alkoholičara, ali mu je bilo teško da se pridržava programa od 12 koraka i pobesneo bi svaki put kada bi bio pijam, često optužujući Peti za varanje.

Nezdrava veza sa Džastinovim ocem

- Većina naše četvorogodišnje veze bila je nezdrava, ugušena igrama uma i iskrivljena nesigurnošću - priseća se ona dodajući da joj je paralelno propao odnos sa majkom, nakon čega se iselila iz kuće i nastavila da živi sa tri muška prijatelja, provodeći vreme uglavnom pijana ili spavajući.

-  Radila sam čudne poslove da bih dobila novac za kiriju i da bih nastavila da kupujem drogu.Počela sam da kradem cigarete da bi ih prodala, a zatim sam prešla da dilujem travu. Bilo je brzo i lako, a pošto sam izgledala tako mlado i uredno, bila sam najneočekivaniji diler droge koga ste mogli da nađet. Pravo je čudo da nikad nisam uhvaćen. Mogla sam da odem u zatvor - kaže.

Takođe se prisetila borbe sa napadima anksioznosti i depresije,  kao i neodrživoj težini panike. Sa 17 godina, je pokušala sebi da oduzme život tako što je stala ispred kamiona nakon svađe sa Džeremijem, koji je pretio da će otkriti njene najmračnije tajne. Srećom, vozač je skrenuo i njen život je pošteđen - iako je primljena na psihijatrijsko odeljenje, gde je, kako kaže, prvi put pronašla veru u Boga.

Nakon što je napustila bolnicu, dala je sve od sebe da se distancira od svog starog načina života na žurkama, ali je usledio šok. Na rutinskom pregledu kod ginekologa, Peti je otkrila da je trudna sa Džeremijevom bebom. Majka joj je rekla da je završila sa podizanjem dece i Peti je morala da napusti kuću.

I tako je 1. marta 1994, samo mesec dana pre nego što je napunila 19 godina rodila Džastina, svog jedinog sina, dok je živela u domu za majke tinejdžerke u centru "Vojske spasa" u Ontariju. Na dan kada mu se sin rodio, Džeremi je bio u okružnom zatvoru zbog upuštanja u tuču - i tamo je ostao prvih 11 dana Džastinovog života.

Foto: Startraks Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia

Život sa sinom u socijalnim stanovima

Kao dečak, Džastin je odrastao živeći sa majkom u malim stanovima. Ona je primala socijalnu pomoć, dok je radila sporedne poslove i čuvala malo dete.

- Džastin i ja nismo imali mnogo. Bilo je teško kupiti pelene i formulu, ali uspela sam nekako. Koliko god da smo bili siromašni, mom sinu nikada ništa nije oskudevalo - priseća se ona i dodaje da se Džeremi povremeno pojavljivao u životu njihovog sina, ali insistira da se, suprotno nekim izveštajima, nije ponovo pojavio kada je Džastin postao poznat: - Danas je Džeremi potpuno drugačija osoba nego što je bio kada je Džastin bio beba. Promenio se na mnogo načina nabolje. Biti otac mu je na prvom mestu. To je evidentno u načinu na koji je roditelj sa punim radnim vremenom za svoje dvoje mlađe dece iz druge veze i Džastinu. Ponosan sam na to kakav je sjajan otac postao.

Kako je Džastin ostavljen Didiju?

U memoarima opisuje i rane faze karijere sina. Nakon prve posete Atlanti da bi posetio Scooter Braun, i njihov eventualni preseljenje tamo iz Stratforda. Njeni spisi naglašavaju njenu veru u talente sina, a istovremeno priznaje da „nije znala“ šta bi njegov uspeh zapravo podrazumevao.

- Verovala sam u Džastina svim svojim srcem i bila sam uzbuđena zbog njegove nove budućnosti. Bez sumnje sam znala koliko je talentovan i koliko je to želeo. Jednostavno nisam znala šta da očekujem - kaže i dodaje da je dok je potpisivala njegove dokumente, otkrila da se "plaši" da bi ga njene odluke mogle da ga "stavile na put nezdravih, dugotrajnih veza".

- Dešavale su se tako velike stvari i tako brzo. Bila sam odgovorna za potpisivanje ugovora koji bi mogli da utiču na njegov život. Stranice i stranice pravnog žargona svaki dan i iako sam imala advokata, bilo je zastrašujuće.... Plašila sam se da ne napravim grešku, ali nisam mogla da dozvolim da ta pitanja i strahovi komplikuju stvari. Bog me ne bi stavio u ovu situaciju da ne uspem i počela sam da sledim svoje instinkte. Sigurno sam pravila greške usput, ali koji roditelj to ne čini?

Foto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

Ova potpisivanja, međutim, pokrenula su lanac događaja koji su na kraju doveli Biebera do njegovog mentora Pi Didija. Ašer je doveo Bibera do muzičkom mogula L. A. Ridu kao „poklon“ kada je bio „prelepi“ 14-godišnji dečak, kako je napisao sam Rid u svojim memoarima 2016.

Godinu dana nakon što ga je Rid potpisao za Island Records, 15-godišnji Biber je proveo sada već ozloglašenih 48 sati sa Didijem, naizgled bez nadzora, u domu repera, gde su "poludeli". Na video snimku koji je Biber snimio za to vreme i koji je podelio na Jutjubu, Didi, tada 40-godišnjak, pred kamerama je rekao: „Ima 48 sati sa Didijem, gde se družimo i šta ćemo da radimo ne otkrivam. Ali to je definitivno san 15-godišnjaka. Mi ćemo biti potpuno, potpuno ludi."

Kada je Rid potpisao sa Ašerom ugovor kao tinejdžer, ovaj ga je poslao kod Didija da mu bude mentor na godinu dana kada je imao 14 godina. Nakon toga je Ašer je odigrao veliku ulogu u pokretanju Džastinove karijere. Džastin je brzo uključen u ekipu "Caught Up" u kojoj je bio Pi Didi. Desilo se to da je Ašeru pukao glas, zbog čega je ostao bez ugovora, ali kada je Biber prolazio vokalnu transformaciu kao tinejdžer, Didi nije odustao od njega, već mu je pronašao trenera za pevanje.

Današnji odnos Bibera sa roditeljima

Iako je njegov otac Džeremi bio odsutan veći deo njegovog detinjstva, poslednjih godina su obnovili vezu. Međutim, godine 2015. Biber je rekao da je njegova veza sa majkom „prilično nepostojeća“.

- Bio sam udaljen jer me je bilo sramota. Nikada nisam želeo da se moja mama razočara u mene i znao sam da jeste. Proveli smo neko vreme ne razgovarajući - rekao je i dodao da je „mnogo bliži tati nego mami“.

Međutim, Peti, koja sada ima 49 godina, često objavljuje na Instagramu sjajne poruke o svom sinu, kao i slatke fotografije na kojima su njih dvoje zajedno.

U martu je napisala u objavi na Instagramu za Džastinov 30. rođendan: „30 GODINA! Samo tako. Srećan rođendan ! Neću da lažem da sam ove nedelje nekoliko puta se dobro isplakala gledajući unazad kroz fotografije i sećanja. Vreme tako brzo prolazi. Bilo je neverovatno videti te da postaješ čovek kakav si danas. Tako mi je čast što sam tvoja mama. Volim te više nego što znaš. Jedva čekam da vidim velike stvari koje je Bog planirao za tebe. Još ništa nisi video!"

Sean Diddi Combs je sada optužen za mnoštvo krivičnih dela trgovine ljudima i reketiranja sa više od 120 žrtava, a reperove veze sa Ašerom i Biberom su ponovo pod lupom nakon optužbi. U među vremenu strahovi za Biberovo mentalno zdravlje su se povećavali nakon njegovog hapšenja.

Sporni intervju sa Didijem

U 2009. Combs je prestao da organizuje svoje čuvene "Bele žurke" za prijatelje sa liste A i navodno je pojačao svoje zastrašujuće, ozloglašene "Freak-Off" žurke na kojima su se, kako se navodi, dogodili mnogi zločini navedeni u njujorškoj optužnici. Kombs se izjasnio da nije kriv po optužbama protiv njega i odbijena mu je kaucija, uprkos zahtevu njegovog pravnog tima da bude pušten na slobodu za 50 miliona dolara

U poslednje vreme se često vrti snimak Didija (54) i Džastina (30) u emsiji Džimi Kimela kada je pevač imao samo 16 godina. Tokom intervjua, evocirajući uspomene, jedan Didijev komentar se posebno izdvojio. Na pitanje voditelja šta su radili tada i da prokomentariše situaciju sa obećanim "lambordžinijem" koji je trebao da dobije nakon druženja 48 sati, Džastin je rekao: "Nabavio mi je "lambordžini. Ipak, još ga nisam dobio". Ono što je Didi tada rekao mnogima podilazi jezu.

- "Lambordžini" na dan ili dva i imao je pristup kući. I zna bolje nego da priča o stvarima koje radi sa velikim bratom Pafom na nacionalnoj televiziji. Nije sve za svakoga - ućutkao je svaki dalji razgovor na tu temu muzički mogul. 

Džastinu Biberu je sada, kako navode izvori, "savetovano da se drži što dalje od svega što je povezano sa Didijem", kao i  da je muzičar  "trenutno u teškom psihičkom stanju" dok se bori sa time kako da se "pomiri sa optužbama protiv Didija".

- On ima takvu istoriju sa Diddijem i optužbe protiv njega mu teške da ih obradi - pišu mediji.

(Ona.rs / Daily Mail)