Vaša ćerka ima prvog dečka: Kako očevi to muški da podnesu i prežive

Vreme čitanja: oko 4 min.

Znali ste da neće biti lako, ali da će to probuditi vaše najgore noćne more niste se ni tome nadali

Foto: Unsplash/ilustracija

Posebno je dirljiv odnos oca i ćerke. Emocije koje vladaju u tom odnosu su uočljive izdaleka i većina očeva se prema svojim mezimicama odnosi kao prema princezama, čije se želje ispunjavaju brzinom svetlosti, čije se suze teško podnose, u kojem se čini sve da sreća i zadovoljstvo konstantno blistaju na njenom licu i viteški se brani i štiti od svih i svakog na ovome svetu.

E, sad zamislite da se u toj idiličnoj bajci, gde tata vitez brani od svih ala i aždaja svoju malu princezu, iznenada i niotkuda pojavljuje neki "mali bezvredni" kraljević koji njegovoj maloj princezi postaje novi centar sveta...

Svima je jasno, pa i tatama, da je prirodna činjenica da postoji mnogo prekretnica u životu svake mlade žene, a imati svog prvog dečka je svakako jedna od njih. Međutim, kao njen otac, kako se nosite sa ovom važnom prekretnicom?

Od vitalne je važnosti da se sa ovom situacijom nosite sa osećajnošću, smirenošću i da ne dozvolite da vaša zaštitnička nastrojenost prema vašoj maloj princezi preraste u bes i izdavanje naređenja. To je težak posao, ali to je linija koju morate pažljivo pratiti!

Postoje dve rute kojima bi ovaj put mogao da počne: ili će vas ćerka lično upoznati sa svojim prvim dečkom, ili ćete to saznati slučajno  i greškom. Očigledno je bolje da vas ona lično upozna sa njim, ali prva vaša pomisao u tom slučaju može biti da to upoznavanje na njenu inicijativu može da znači da je veza ozbiljna. Ne paničite! U svakom slučaju, morate mirno da se nosite sa situacijom.

Ovo takođe zavisi od toga koliko godina ima vaša ćerka, ali pretpostavljamo da je ona u godinama za koje je prihvatljivo da ima dečka.  Ostanite mirni, ponašajet se opušteno. Ako ga prvi put srećete, budite ljubazni. Ne morate da ga tretirate kao svog davno izgubljenog sina, ali treba da budete prijateljski raspoloženi, uz blagu dozu autoriteta koja je očevim aapsolutno dozvoljena i toga je i momak svestan. Ako ste ljubazni i opušteni, pa se čak i nasmejete u nekom trenutku razgovora, ne brinite, to nikako ne znači da ste "mlakonja" i da ste joj ponovo popustili. To će vašoj ćerki pokazati da poštujete njenu ličnost i njen izbor.

Nekoliko konkretnih saveta i smernica vam predlaže i GoodMenProject portal o najjedostavnijim načinima za "preživljavanje" očeva u situacijama kada ćerka ima svog prvog dečka:

Nemojte joj držati predavanja

Držali ste joj mnogo predavanja na razne teme, a o ovoj j eveć razgovarala sa majkom, te nije dobro insistirati u komunikaciji sa njom o tome kako je premlada/previše neodgovorna/da ne bi trebalo da ima dečka. Ovo će je jednostavno odgurnuti, odaljitu i izazvati razdor u vašem odnosu, a to će na kraju više boleti vas nego nju. Umesto toga, trebalo bi da joj kažete da očigledno niste oduševljeni time, ali da poštujete njenu odluku i znate da je dovoljno odgovorna da bude oprezna.

Foto: Shutterstock

Uradite malo istraživanje

Nikada nije naodmet da uradite malo istraživanje i klasično "raspitivanje" o novom lepotanu vaše mezimice. Naravno, pod uslovom da ne pređete granice! Možete brzo pretražiti ljude na mreži, i pokušati da tu pronađete par informacija o tom momku. Ako je neko ko je iz vašeg kraja, onda će vam bitilako da se raspitate kod komšija, poznanika i sl o njem.

Ohrabrite je da bude otvorena po pitanju svoje veze

Ako pokažete da ste bez kompromisa protiv ove veze od početka, samo ćete podstaći tajnost, skrivanje i šunjanje, ali i laganje. Kada se ovo desi, nikada se dobro ne završi, samo se iskomplikuje bez potrebe. Iz tog razloga, ohrabrite svoju ćerku da bude otvorena i razgovara o svom dečku sa porodicom. Postavljajte pitanja, čak i ako vas to boli, i budite zainteresovani da saznate više o njemu.

Foto: Shutterstock

Biti otac sa ćerkom koja je upravo našla svog prvog dečka nije laka situacija. Međutim, ono što morate da shvatite i prihvatiti je da vaša ćerka odrasta i da je zaslužila da joj ukažete malo više poverenja nego što ga pokazujete trenutno. Jer, podsvesno znate da vam je najvažnija njena sreća, pa ćete preživeti i ovog momka jer je očigledno da je čini srećnom. Kada to prihvatite, uz sve ostale neminovnosti koje odrastanje veše mezimice nosi na tom putu, oslobodićete se strahova.

Ili će se oni smao preoblikovati u nešto drugo, ali jasno vam je da, dokle god ste tu, prisutni kao roditelj, briga i strahovi su takođe prisutni, ali ako se bavite njim na pravi način neće opterećivati i deformisati vaš odnos sa ćerkom ili decom u velikoj meri. Samo će doprineti boljoj komunikaciji s njima i većem međusobnom poštovanju.

(Ona.rs)