6 najlepših imena za bebe rođene u jesen: Svako nosi simboliku ovog godišnjeg doba

Roditelji čija se deca rode u ovim zlatnim, jesenjim mesecima često biraju imena koja asociraju na ovu sezonu

Foto: Pixabay

Jedan od najvažnijih zadataka koje imaju roditelji je da daju detetu ime koje će nositi ceo život. Verovatno zbog toga postoji poznata latinska poslovica "Nomen est omen", koja u prevodu znači "ime je znak".

Osobe koje će u toku ove jeseni postati roditelji mogu da izaberu imena za svoje bebe koja su inspirisana ovim prelepim godišnjim dobom i svim onim što ono nosi.

Ukoliko vam je termin porođaja na jesen, ne bi bilo loše da u obzir uzmete i ova najlepša jesenja imena, a mi smo za vas izdvojili tri za dečake i tri za devojčice.

1. Dunja

Žensko ime Dunja potiče od grčkog naziva za vrstu drveta i ploda dunja. Pored toga, ime Dunja veoma podseća na jesen, odnosno na miris dunje koja je simbol jeseni.

2. Dimitra

Ovo ime izvedeno je iz grčke mitologije, u kojoj je Demetra bila boginja žetve i plodnosti. Žetva označava kraj ciklusa rasta i sazrevanja u prirodi, a poznato je da joj je vreme upravo u jesen.

3. Dalija

Ovo ime vodi poreklo od istoimeneog cveta, koje je poznato kao kraljica jesenjih cvetova.

Foto: Shutterstock.

4. Balša

Balša je staro srpsko i crnogorsko ime. Postoji više tumačenja porekla i značenja ovog imena. U prenesenom značenju Balša znači - "jak", "snažan" i "krupan momak". Pretpostvka je da je ime izvedeno od reči "obaliti", odnosno "srušiti", te označava snažnog i krupnog momka koji "i drveće obara".

5. Dimitrije

Ime grčkog porekla koje je veoma popularno u Srbiji. U prevodu znači "zemljin rod", odnosno "onaj koji je posvećen bogu".

6. Goran

Ovo ime je grčkog porekla i nastalo je od imena Georgije. U prenesenom značenju, Goran je "onaj koji je stasit i snažan", "onaj koji je sposoban i stabilan", "onaj na kojeg se možete osloniti u svakom trenutku", ali se tumači i kao "gorštak" i "farmer".

(Ona.rs)