Utapanje je vodeći uzrok smrti kod dece do 5. godine: Ovo su mere bezbednosti kada ste sa detetom na kupanju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne ispuštajte dete iz vida ni sekund, po savetu stručnjaka

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ma koliko je bazen zabavna aktivnost za celu porodicu, mere opreza ne treba da se zanemare, naročito kada su mala deca u pitanju. Utapanje predstavlja vodeći uzrok smrti dece do pet godina starosti i jedan od vodećih uzroka smrti u svim ostalim uzrasnim grupama kod dece.

Dok se mala deca najčešće utapaju u veštačkim rezervoarima (kada, bazen i sl.), starija deca se češće utapaju u tzv. otvorenim vodama (rekama, jezerima, morima i sl.), kako piše Gradski zavod za javno zdravlje. 

Ovo su mere predostrožnosti i bezbednosti koje roditelj ili porodica koja povede dete na bazen treba da primenjuju, zarad sigurnog boravka na bazenu.

Kako sprečiti utapanje?

Pre svega, napominjemo da deca ne bi trebalo da budu bez ikakvog nadzora starije osobe. Ma koliko je reč "odmor" bez pravog odmora, jasno je da deca svuda, pa i na bazenima i zabavnim mestima, moraju biti roditeljima ili starijima pred očima.

Posebno zabrinjava činjenica da deca tokom utapanja uglavnom ne viču i ne mašu rukama kako bi dozvala pomoć - oni samo nestanu ispod površine, tako da često roditelj ili staratelj ni ne primeti da se sa detetom nešto dešava, sve dok ne bude prekasno. Istraživanja pokazuju da je u više od 80 odsto slučajeva utapanja, u okolini deteta bio neko od odraslih, ali da je njihova pažnja bila usmerena na drugu stranu!

Brojne su aktivnosti i mere u zajednici koje mogu doprineti smanjenju rizika od utapanja, a neke od njih su i:

  • Postavljanje barijera za kontrolu pristupa vodenoj površini (npr. pokrivanje bunara, ograđivanje bazena i sl.)
  • Podučavanje dece predškolskog i ranog školskog uzrasta osnovnim veštinama plivanja i bezbednosti u i pored vode.
Foto:Shutterstock

Šta je suvo ili sekundarno davljenje?

Sekundarno ili suvo davljenje znači da je osoba udahnula vodu i da joj je tečnost došla u pluća zbog čega nakon izvesnog vremena nastupaju prvi simptomi otežanog, a zatim i prestanka disanja, kako opisuje drugi čovek na odeljenju pedijarije u Zdravstvenom centru Saint John u Kaliforniji dr Danijel Fišer

Usled udaha koji se može dogoditi i za vreme plivanja, "bacanja" dece u vodu, ili udara talasa koji se približi dečjim ustima i nosu u plućima stvara edem koji je smrtonosan ukoliko se na vreme ne javite lekaru.

- Davljenje zbog pojave tečnosti u plućima koje se dešava do 24 sata posle plivanja je suvo davljenje - objašnjava dr Fišer i dodaje da ako se desi da dete udahne vodu, i ona dospe u pluća, to može prouzrokovati grčenje glasnih žica.

- Sam naziv "suvo davljenje" potiče od činjenice da se sve dešava po izlasku iz vode - rekao je on. Prvi simptomi su obično kašalj, otežano ili ubrzano disanje, bledilo, pojačano znojenje, pospanost, povraćanje, promene u ponašanju povezane sa smanjenom aktivnosti mozga deteta odnosno konfuzno ponašanje, ili manjak koncentracije.

- Deca mlađa od četiri godine bi trebalo da uzimaju časove plivanja i u svakom trenutku da budu pod nadzorom najmanje jedne odrasle osobe, uvek kada su blizu vode. A to uključuje i kadu - kaže dr Fišer i dodaje da je za njega prvo pravilo - ne ispuštati dete iz vida ni sekund.

(Ona.rs/Telegraf.rs)