"Deca su mi bila centar sveta i to je moja najveća greška": Majka petoro dece poslala snažnu poruku ženama

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je shvatila da zapravo nema život od kada su deca napustila roditeljski dom

Foto: Shutterstock

Po dobijanju dece, mnogo se stvari menja. Više niste sami sebi najbitniji, već postoji neko o kome treba da se brinete i ko zavisi od vas. Deca postaju centar vašeg sveta i smisao života. Ili ipak ne?

Jedna samohrana mama je izjavila da joj je upravo to bila najveća greška - što je decu, njih petoro, stavljala iznad svega, karijere, društvenog života. Ona smatra da je ženama potreban identitet izvan uloge mame, piše "Yahoo".

Njena deca su sada velika i otišla su od kuće, pa sada ova žena pokušava da shvati ko je i da razume šta želi.

- Kao samohranoj majci koja je podigla petoro dece, roditelji ponekad dolaze kod mene za savet. Prvo im obično kažem da uživaju u svakom trenutku jer deca brzo rastu. Drugo, savetujem im, posebno majkama, da od dece ne prave centar svog sveta. Taj drugi savet je nešto što bih volela da sam ranije znala. Radila sam punim radnim vremenom izuzetno dugo i moja profesija nije bila glavni fokus mog života - moja četiri dečaka i jedna devojčica su bili - rekla je ova žena.

Ona dodaje da nikada nije išla na dodatne edukacije, okupljanja kolega posle posla jer je želela da bude sa svojom decom kod kuće. Prosto nije htela da dozvoli da propusti neki trenutak njihovog odrastanja i detinjstva.

Deca su sada odrasli ljudi i sada je nju zaposelo pitanje gde je ona u celoj priči i kako bi bilo bolje da se fokusirala na sebe kao na pojedinca. Sve zbog toga što je deci davala prednost u odnosu na karijeru.

Foto: Shutterstock/Ali Peterson

Dok su deca odrastala, ona je radila ograničen broj sati svakog dana. Bilo je teško držati se u skladu sa rasporedom dece dok je ispunjavala radne rokove, posebno zato što su deca uvek bila na prvom mestu.

- Još uvek se sećam da sam sedela na podu kod zubara sa otvorenim laptopom i radila. Smatrala sam majčinstvo stalnim poslom. To je zahtevalo svu moju energiju, fokus i vreme - rekla je ona i izjavila da je to velika greška.

Borila se da održi društveni život. Provela je godine vozeći decu na sastanke, što je značilo da nije imala vremena za sopstveni društveni život - ili barem, nije našla vremena za to.

- Volim da im budem majka, ali se pitam ko sam sada. Posle godina žrtvovanja, dolazi dan kada deca spakuju svoje stvari i izađu na ulazna vrata - i to je to. Nakon što sam celo svoje biće uložila u podizanje dece, ona su van kuće i žive svojim životom - jasna je ova žena.

Srećom, žene sada imaju više mogućnosti nego tokom decenija kada su njena deca bila mala. Mame mogu pronaći kreativne načine da održe zadovoljavajuću karijeru i neguju prijateljstva dok odgajaju decu, ili mogu napraviti pauzu u karijeri i fokusirati se na porodicu.

(Ona.rs)