• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sara Bero za Ona.rs: Kako je biti samohrana majka bliznakinja sa Daunovim sindromom

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kada je Bog delio sreću, mene je preskočio. Tako mi se čini", govori ona

  • 0

U svetu gde se često "žmuri" kada je nekome potrebna pomoć, a isto tako se daje do znanja da je neko "drugačiji", zaboravlja se na celu svrhu jednog društva - empatiju.

Sara Bero dolazi iz Podgorice i samohrana je majka tri devojčice. Sa 20 godina rodila je bliznakinje sa Daunovim sindromom i tada je ona kao žena i majka stupila u životnu borbu sa svojim devojčicama Irmom i Ildom.

U intervjuu nam je opisala sam početak ovog "novog života", od prevremenog porođaja i odlaska njenog partnera, do današnjih novih i zanimljivih trenutaka koje deli sa svojom decom.

Jedanaest godina nakon rođenja Ilde i Irme, porodici se pridružila i najmlađa ćerka Ina, koju je ona željno iščekivala.

- Ona obožava svoje sestre i takva ljubav iz nje prirodno proizlazi. Ina je baš onakva kakvu sam je zamišljala, jedna vila i podseća me na mene. Svojim devojčicama sam gradila samopouzdanje odmalena, učeći ih pravoj lepoti, ne zbog drugih ljudi i predrasuda koje dolaze sa ovom situacijom, već zbog unutrašnje sreće. Kada smo zadovoljne u duši, sreća i lepota verno prate to. Roditelji koji su stalno nezadovoljni prenose to na decu i to se odražava u nekom dobu - govori nam i dodaje:

Ilma i Irma su se oprobala i u manekenstvu. Tako su 2017. otvorile prvi beogradski "Fashion Kids". Ilda je inače prva manekenka, ne u regionu, nego u svetu, koja je sa Daunovim sindromom prošetala pistom. Nije Melani iz Njujorka, već moja Ilda. Ali eto, mi smo mala sredina i nije to moglo da ode van naših granica.

Sara navodi da se, takoreći "isplatilo" što je mladost podarila svojoj deci, ali da je zahvalna na velikoj podršci svojih najbližih.

Mnoge žene se iz straha ne usuđuju na sledeću trudnoću, ali ju je ona sa ushićenjem dočekala.

- Umaralo me je pitanje drugih žena: "Jao, da li se bojiš da će sa tim detetom isto nešto krenuti po zlu?" Kakvo je to pitanje? Ne, nisam se bojala i znala sam da će sve biti u redu. Na mnoge načine su žene pokušavale da mi uliju neki "strah", ali ja uvek kažem - ako vidite da ženi pada kruna sa glave ili je nakrivljena, ispravite je, nemojte joj biti neprijatelj - poručuje hrabra Sara.

Ova Podgoričanka je poprilično aktivna na društvenim mrežama i veliki je humanitarista. Tako, ona je predsednica i osnivač "Udruženja dece i omladine sa Daunovim sindromom" u Crnoj Gori, koje je regionalnog tipa i sarađuje sa beogradskim udržuženjem.

Njenu inspirativnu porodičnu priču možete čuti u intervjuu na početku teksta. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Majka deteta sa autizmom govori kako život ide dalje kad se dođe do ivice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka