Većina igračaka koje prodaju veliki onlajn sajtovi nije bezbedno: Jedan "Temu" proizvod je posebno opasan

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Potrošači s pravom očekuju da su igračke koje su dostupne na ovim dobro poznatim tržištima bezbedne za njihovu decu. Ipak samo 7 odsto njih to zapravo jeste

Foto: Shutterstock/BearFotos

Skoro devet od deset igračaka kupljenih u velikim onlajn prodavnicama ugrožavaju zdravlje dece, pokazala je šokantna istraga. Testovi na igračkama kupljenim od 11 poznatih nezavisnih prodavaca, uključujući jeftinu veb stranicu "Temu" i "Amazon", otkrili su da nisu u skladu sa sigurnosnim pravilima, što predstavlja opasnost od gušenja i oštećenja sluha.

Skoro jedna od deset prodatih smatrana je čak ilegalnim. Grupa, koja predstavlja britanske proizvođače igračaka, označila je nalaze kao "neprihvatljive" i "šokantne" i pozvala vladu da preduzme hitne mere. Takođe je upozoreno da bi otkrića mogla biti vrh ledenog brega, sa mnogim drugim potencijalno opasnim igračkama koje se prodaju na ovim tržištima.

Za razliku od tradicionalnih maloprodajnih modela, onlajn tržišta nisu zakonski odgovorna za bezbednost proizvoda koje prodaju njihovi nezavisni prodavci, mada postoje neki predlozi da se ovo promeni u parlamentu. Međutim, trenutna rupa u zakonu znači da je previše lako da se ilegalne i nesigurne igračke prodaju u Velikoj Britaniji, kažu kritičari.

Istraga BTHA-a je procenila igračke koje se prodaju preko "AliEkpress-a", "Amazona", "eBay-a" "Wish-a", kao i "Temu-a". Testovi na 75 proizvoda otkrili su da 86 odsto nije u skladu sa zakonskim bezbednosnim zahtevima Ujedinjenog Kraljevstva za dečje igračke.

Specifična igračka zečji automobil, iz Temua, mogla bi da izazove oštećenje sluha jer buka koju emituje premašuje granicu dozvoljenu za igračke, tvrde stručnjaci.

Takođe, igračka ima sitne delove koje mala deca mogu da progutaju - posebno zato što je predmet reklamiran za decu mlađu od tri godine. Devet igračaka takođe nije ispunilo zakonske zahteve za dužinu vrpce, ograničenje nametnuto u Britaniji, kako bi se smanjio rizik da se deca zapetljaju i pate od davljenja.

Potrošači s pravom očekuju da su igračke koje su dostupne na ovim dobro poznatim tržištima bezbedne za njihovu decu. Ipak samo 7 odsto njih to zapravo jeste, prenosi "Dailymail".