5 razloga zbog kojih treba bolje upoznati Sloveniju

Zemlju karakteriše mahom planinski reljef, sa Triglavom, kao najvišom tačkom koja se nalazi na 2.864 metara iznad nivoa mora

Foto: Nikola Tomić

Iako se po površini teritorije koju zauzima Slovenija može svrstati u manje zemlje, u njoj turističkih atrakcija ne manjka.

Bledsko jezero, sa ostrvcem koje krasi šarmatna crkva, pitoresni Piran, uredna Ljubljana i njeno staro jezgro, bogatstvo Postojnske jame, tek je manji deo zanimljivih mesta u ovoj zemlji.

Zemlju karakteriše mahom planinski reljef, sa Triglavom kao najvišom tačkom koja se nalazi na 2.864 metara iznad nivoa mora.

foto Pixabay

1. Zamak, ostrvo i jezero

Jezero koje je, sasvim sigurno, postalo jedan od simbola zemlje, svedoči i o njenoj istoriji. Bledsko jezero je poznato po ostrvu, na kome su „pronađeni praistorijski ostaci iz perioda od 11. do 8. veka pre nove ere, a dokazi iz perioda od 9. do 11. veka ukazuju da je to dugo bilo mesto za obožavanje raznih bogova“, navodi „Slovenia.info“.

Crkva izgrađena tokom 17. veka nalazi se na ostrvu u Bledskom jezeru, a turisti je, osim zbog čarobnog vidikovca, posećuju i zbog zvona želja.

Osim mogućnosti vožnje pletnama, koje su nalik venecijanskim gondolama, Bledsko jezero nudi i mnoge druge zanimljivosti, a jedna od obaveznih je uživanje u ukusu bledske krempite.

2. Staro gradsko jezgro slovenačke prestonice

Na potezu između reke Ljubljanice i Dvorskog brda nalazi se stari deo Ljubljane. Neka od zdanja datiraju još iz perioda srednjeg veka.

Ljubljanski dvorac još je jedna od atrakcija koju treba obići.

Portorož i Piran / Foto: Telegraf.rs

3. Piktoresni Piran

Kako zbog položaja koji zauzima tako i zbog mnoštva građevina nastalih u periodu mletačke vladavine tim prostorima, Piran nosi epitet Male Venecije.

Nema tog turiste koji ne ostaje fasciniran njegovim uskim uličicama, koje pričaju priču o minulim vremenima.

Foto: Pixabay

4. Pećina i zamak

Obilazak Slovenije ne bi bio potpun bez posete Predjamskom zamku i pećini u njegovoj neposrednoj blizini.

Uzidan u stene, Predjamski zamak je star gotovo osam vekova. Prate ga mnoge vrlo zanimljive legende, pa je to još jedan od razloga zbog kojih su posetioci fascinirani ovim velelepnim zdanjem.

Foto: Pixabay

Postojnska jama je tek priča za sebe. Izuzev bogatih pećinskih ukrasa, karakteriše je i bogat živi svet, koji predvodi vrsta poznata kao ljudska ribica.

5. Ergela konja bele dlake

U slovenačkoj opštini Sežana nalazi se naselje Lipice. A tamo, najstarija ergela u Evropi koja kontinuirano uzgaja jednu od najstarijih rasa konja, ističe „Slovenia.info“.

Uz uživanje u lepoti bele dlake čuvenih lipicanera posetiocima se nudi i mogućnost posete izložbi o njima, ali i aktivnosti poput vožnje kočijama i jahanja.

(Ona.rs)