Zimski Mikonos u Grčkoj nalazi se na planini koja je posebno važna Srbima

Skijalište Voras-Kajmakčalan, smešteno na 2.524 metara nadmorske visine, počelo je sa radom 1995. godine

Foto: Shutterstock

Uz značajne gubitke u ljudstvu, hrabra srpska vojska uspela je da osvoji Kajmakčalan. Tačnije vrh Sveti Ilija, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.524 metara.

Izuzev kapele Svetog Petra, danas se na vrhu planine Voras, kako je još Grci nazivaju, nalazi i spomen kosturnica, koja čuva kosti hrabrih srpskih ratnika, koji su stradali tokom bitke.

Na nadmorskoj visini od 1.200 metara, nešto manje od 30 kilometara udaljeno od Edese, nalazi se selo Palaios Agios Athanasios (u slobodnom prevodu Stari Sveti Atanasije). Tradicionalno selo Tsegani, kako ga još lokalno stanovništvo naziva, smešteno je u podnožju planine Kajmakčalan, odnosno Voras. U blizini se nalazi i jezero Vegoritida.

Selo je udaljeno tek oko 10 kilometara od skijališta Kajmakčalan, koje se sa razlogom naziva i Zimski Mikonos.

Foto: Shutterstock

Novi život planinskog sela

Krajem 16. veka izgrađeno je selo Palaios Agios Athanasios. U njemu su ljudi živeli sve do kasnih 80-ih godina prošloga veka. Tada se mnogi od njih sele, ali ne daleko. Njihov novi dom nalazi se u selu, smeštenom oko šest kilometara ispod starog.

Pa ipak, u toku poslednje dve decenije selo Palaios Agios Athanasios doživljava pravi procvat. Danas je to jedna od najpopularnijih zimskih destinacija na tlu Grčke, koju posećuje na hiljade turista, mahom Grka, svake godine, navodi „Greekreporter“. I to najpre zbog odlično opremljenog skijališta, koje se u njegovoj blizini nalazi.

Sa kamenim kućama građenim u tradicionalnom stilu, selo privlači brojne posetioce. Neretko se Palaios Agios Athanasios naziva i Petrino horjo, što se slobodno prevodi kao Kameno selo.

Osim ljubitelja prirode, ovde uživaju i ljubitelji skijanja, baš zbog blizine skijališta Kajmakčalan. Turisti ostaju oduševljeni pogledom na obližnje jezero, koji se pruža iz sela, bogatog odličnim ugostiteljskim i smeštajnim objektima.

Kajmakčalan / printscreen/youtube/arkouda ski team

Atraktivno skijalište

Na planini Kajmakčalan, koja je zbog svojih snežnih vrhova na turskom nazvana „Mućkalica za šlag“, kako se slobodno prevodi njen naziv, nalazi se skijalište Voras-Kajmakčalan.

Skijalište je smešteno na 2.524 metara nadmorske visine i počelo je sa radom 1995. godine. Na 2.050 metara nadmorske visine su izgrađeni i objekti koji ovaj ski-centar čine posebno atraktiktivnim. Osim staze namenjene početnicima i škole skijanja, tu se nalaze i prodavnice za iznajmljivanje opreme, ali i mnogi drugi sadržaji.

Skijalište Kajmakčalan može se pohvaliti i najvišom žičarom u celoj Grčkoj, budući da seže do 2.480 metara nadmorske visine.

Posebno je interesantno pomenuti da je sezona skijanja u Vorasu izuzetno duga za Grčku, budući da je skijalište otvoreno u periodu od novembra do početka maja.

(Ona.rs)