Ako ste ljubitelj avanture i prirode - probajte rafting: Upoznajte Lim, Drinu i Ibar iz novog ugla

Vreme čitanja: oko 2 min.

Splavarenje divljim vodama pruža nezamenljiv osećaj uzbuđenja i uživanja tokom brze vožnje kroz krivudavo rečno korito

Foto: Dragan Bosnić

Ako ste ljubitelj nezaboravnog provoda i prirode, onda je rafting prava avantura za vas.

Rafting, odnosno "splavarenje divljim vodama" pruža nezamenljiv osećaj uzbuđenja i uživanja tokom brze vožnje kroz krivudavo rečno korito. Doživljaj je upotpunjen krajolikom rečnog kanjona i okolnog zelenila dok vam hladna voda zapljuskuje lice.

Kada se kaže "rafting," obično se misli na sport koji se sastoji u nadmetanju timova u profesionalnim takmičarskim čamcima sa četiri do šest članova, i to u tri discipline - slalomu, sprintu i spustu, na rekama tzv. treće klase, ali se nekada splavarenje u srpskom jeziku odnosilo i na transport drvene građe rekama.

Danas divlja vožnja tokovima neukrotivih reka predstavlja odličan način da podignete sebi adrenalin i pobegnete od svakodnevice, kao i da pogledate prirodne lepote srpskih reka iz potpuno drugačijeg ugla.

Foto: Dragan Bosnić

Tako da, ako ste u potrazi za dobrim raftingom u Srbiji, na raspolaganju su vam reke Lim, Drina i Ibar.

Limska regata

Lim je jedna od najuzbudljivijih reka za rafting, njene brze i žustre vode predstavljaju pravi izazov za svakog avanturistu. Ova reka izvire iz Plavskog jezera na nadmorskoj visini od 930 metara. Dugačka je 220 kilometara i teče kroz Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Uliva se u Drinu u blizini Višegrada na nadmorskoj visini od 300 metara.

Rafting na Limu se organizuje od 2000. godine, kada su lokalni klubovi i organizacije osnovali Limsku regatu koja se tradicionalno održava svake godine krajem maja ili početkom juna, sa učešćem velikog broja splavara iz Srbije, Crne Gore i drugih zemalja.

Veseli spust

Ako ste hrabri i željni avanture, možete da se prepustite i ibarskom spustu dugom 25 kilometara.

Reka Ibar izvire na severnoj strani planine Hajle u blizini Rožaja u Crnoj Gori. Dugačka je 276 kilometara. Od izvora teče u pravcu istok-jugoistok, a kod Kosovske Mitrovice i ušća Sitnice, okreće se i nastavlja tok na sever do Kraljeva gde se uliva u Zapadnu Moravu.

Ova reka ima svetsku reputaciju za vožnju kajaka i kanua na divljim vodama. Na stazi Grmčić u blizini Ušća se već decenijama organizuju državna, evropska i svetska takmičenja.

Najpoznatije turističke manifestacije su "Veseli spust" koja se održava krajem juna, i "Spust Bez Granica" od Leposavića do Raške koji se održava u julu, ali brojni posetioci iz zemlje i inostranstva dolaze na Ibar na rafting tokom cele godine.

Splavarenje Drinom

Bajkovita reka Drina pored svoje izuzetne prirodne lepote, sa svojim uzbudljivim brzim vodama mami i na stotine ljubitelja raftinga.

Rafting na reci Drini kreće od Perućačkog jezera, prolazi pored vodopada reke Vrelo, pa sve do mesta Skelani u Bajinoj Bašti, odakle se nastavlja pored čuvene Kućice na reci na Drini i Krivog Vira.

Malo nizvodnije Drina se međutim "smiruje", pa ljubitelji prirode mogu da uživaju u opuštajućem splavarenju, tokom kojeg mogu da se prepuste nestvarnoj lepoti ove jedinstvene reke.

(Ona.rs)