Zanimljive legende vezuju se za grad na crnogorskoj obali Jadrana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budva je grad izuzetno bogate istorije, za čiji nastanak se vezuje i posve zanimljiva legenda

Foto: Tanjug/Newmediateam

Iako je najpre prepoznata kao najposećenija letnja destinacija na Crnogorskom primorju, Budva je zapravo grad izuzetno bogate istorije, za čiji nastanak se vezuje i posve zanimljiva legenda.

Osnivač drevnog grada Tebe po imenu Kadmo, bio je sin Agenora, feničanskog kralja i kraljice Telefase. Budući da je njegovu sestru Europu oteo vrhovni bog grčkog panteona, Zevs, to brat kreće u potragu za njom.

Tokom svojih putešestvima, Kadmo je imao prilike da poseti mnoga mesta. Na jednom od njih osniva i drevni grad Tebu, na čijem čelu se kasnije i dugo godina nalazio.

Ali, kakve veze Kadmo ima sa Budvom?

Ćerku boga rata Aresa i starogrčke boginje ljubavi Afrodite, po imenu Harmonija, bogovi su udali za Kadma, te mu je ona, prema grčkim mitovima, rodila sina Ilirija.

Foto: Tanjug/Newmediateam

Budući da su Enhelejci izabrali baš Kadma za vođu, zahvaljujući čemu su uspeli da osvoje zemlju Ilira, Kadmo i Harmonija bivaju prognani iz Tebe. Kako navodi „Budva.com“, njih su dovezli u volovskoj zaprezi u zemlju Enhelejaca.

Foto: Tanjug/Newmediateam

I upravo tu su i osnovali današnju Budvu. Pretpostavlja se da naziv grada potiče od antičkog termina „bous“, u značenju vo.

Legenda o Balerini

Druga zanimljiva legenda vezuje se za ovaj primorski grad, a tiče se skulture, čiji je autor Gradimir Aleksić, vajar iz Beograda i koja se nalazila na steni u neposrednoj blizini plaže Mogren.

foto: Telegraf

U toj priči pominju se devojka iz Budve i mornar u koga je bila zaljubljena, kao i on u nju. Međutim, situacija je bila takva da nisu imali dovoljno sredstava za početak zajednčkog života, pa zato on odlazi na brod, kako bi zaradio novac, navodi „Istorijskizabavnik“.

Devojka mu ostaje verna, a prema legendi svakoga dana je na istom mestu stajala i čekala svog voljenog. Ali, njen voljeni nije se vraćao...

Legenda veli da su je jednog dana pronašli mrtvu baš na mestu na kome je do pre koju godinu stajala i statu čuvene budvanske Balerine.

(Ona.rs)