Beogradski manastir je večno počivalište znamenitih ličnosti naše istorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dugo se smatralo da je manastir Rakovica izgrađen u periodu kada su vladali kraljevi Dragutin i Milutin, iz dinastije Nemanjića

Foto: Marko Todorović

30Od kada je 19. novembra 2009. godine u ovoj svetinji sahranjen blaženopočivši patrijarh srpski Njegova svetost gospodin Pavle, i to prema sopstvenoj želji, ovaj manastir je postao još interesantniji ne samo vernicima, nego i turistima koji posećuju Beograd.

Ipak, ono što se ređe pominje, jeste da se u manastiru Rakovica nalaze i grobovi pojedinih članova porodice Obrenović.

Takođe, u ovoj svetinji sahranjeni su i Vasa Čarapić i nekadašnji sprski patrijarh Dimitrije.

Od centra Beograda je manastir Rakovica udaljen tek nešto više od deset kilometara, navedeno je na sajtu Gradske opštine Rakovica.

Foto: Marko Todorović

Predanje o nastanku

Dugo se smatralo da je manastir Rakovica izgrađen u periodu kada su vladali kraljevi Dragutin i Milutin, iz dinastije Nemanjića.

Ipak, otkrićem različitih dokumenata, mahom iz perioda 16. veka, nametnuo se zaključak da je manastir izgrađen u vreme vladavine srpskog kneza Lazara.

Zapravo je povelja Konstantina Brankoveana - Besarabe, vlaškog vojvode, otkrila verovatnog ktitora Rakovice. Bio je to Radul vojvoda, koji je gospodario Vlaškom. Budući da to nije bio jedini vlaški vojvoda koji je nosio to ime, ne može se sa sigurnošću reći čija je zadužbina manastir Rakovica. Ali, prema pomenutom sajtu, u pitanju je najverovatnije zet srpskog kneza Lazara, koji je istorijski upamćen kao Radul Prvi Crni.

Foto: Marko Todorović

Obrenovići i manastir Rakovica

Istorija ove svetinje nije bila uopšte jednostavna, iako je u određenim istorijskim periodima manastir Rakovica imao i određene povlastice.

Nedugo nakon završetka Austrijsko-turskog rata je ova svetinja opustela, a kaluđeri odlaze u sremski manastir Velika Remeta, sa kojim je u jednom trenutku Rakovica i spojena. Ipak, zbog istorijskih prilika i činjenice da su se ove dve svetinje nalazile na teritorijama dvaju država, dolazi do osamostaljivanja beogradskog manastira.

Foto: Marko Todorović

Posebno je značajan podatak da je Todor, sin kneza Miloša i kneginje Ljubice sahranjen u manastiru Rakovica. Izuzev kneževog i kneginjinog konaka, manastir zaslugom srpskog knjaza dobija i kelije na tri sprata, kao i prostranu trpezariju.

Izuzev Todorovih, u ovoj svetinji počivaju i posmrtni ostaci Jevrema i Tomanije Obrenović, kao i njihove dece. Takođe, tu je sahranjen i Milivoj Blaznavac, koji je bio njihov zet, budući da je bio suprug njihove unuke Katarine.

U manastiru Rakovica je 1930. godine sahranjen i nekadašnji srpski patrijarh po imenu Dimitrije.

Prilikom posete ovoj beogradskoj svetinji se ne propušta ni poseta izvoru, odnosno česmi Svete Petke, koja se nalazi sa druge strane ulice nadomak manastira Rakovica.

(Ona.rs)