Najduža pritoka moćnog Dunava tok završava u našoj zemlji: Ona "cveta" i nudi lepote koje se ne zboravljaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kažu da ko nije imao prilike da vidi kako izgleda takozvano cvetanje Tise, mnogo propušta

Foto: Pixabay/kertesznedina

Na ukrajinskom tlu nalazi se izvorište reke Tise, čiji ukupan tok dostiže dužinu od čak 1.358 kilometara. Izuzev kroz Ukrajinu, Tisa teče i kroz teritoriju Mađarske, zatim Rumunije i Slovačke, da bi se na teritoriji naše zemlje ulila u Dunav, čija je ujedno i nadjuža pritoka.

Od ukupne dužine toka Tise, plovna su 532 kilometra. U dužini od 164 kilometara, Tisa protiče kroz teritoriju Republike Srbije, navodi „Vikipedija“.

Bogatstvo reke

Mnoge vrste ribe obitavaju u Tisi, koja se nedaleko od grada Segedina u Mađarskoj uliva u našu zemlju. Amur, šaran i bela riba, ali i srebrni karaš i tostolobik, samo su neke od vrsta koje žive u ovoj reci.

Foto: Pixabay/zsubio

Ima i onih vrsta koje se smatraju grabljivicama, kao što su štuka, som i smuđ, navodi „Srbijanadlanu“.

Kao jedna od zanimljivosti vezana za ovu reku, izuzev, mnogima poznatog prirodnog fenomena „cvetanja Tise“, pominje se i ostrvo. Nalazi se nedaleko od grada Titela i smatra se izuzetnom retkošću na Tisi.

Prirodni fenomen na Tisi

Kažu da ko nije imao prilike da vidi kako izgleda takozvano cvetanje Tise, mnogo propušta. Neretko se karakteriše kao prizor koji mnoge koji mu svedoče jednostavno ostavi bez reči.

Foto: Pixabay/zajcsik

Tim pre što se insekt Tiski cvet, latinskog naziva Palingenia longicauda, za let od svega par sati priprema čak tri godine. Zato i ne čudi što se i ljubitelji prirode pripremaju za cvetanje Tise i sa nestrpljenjem ga iz godine u godinu iščekuju.

Interesantno je pomenuti da je u pitanju vrsta koja se na teritoriji Republike Srbije, kako ističe „Vikipedija“ nalazi pod strogim režimom zaštite. Iako je nekada bio mnogo više rasprostranjen, danas se Tiski cvet, osim u našoj zemlji i susednoj Mađarskoj na reci Tisi, sreće na samo još tri reke na evropskom tlu.

Foto: Pixabay/zsubio

I nikada se ne zna tačno kada će do fenomena poznatog kao cvetanje Tise doći. Prosto zato što vreme leta Tiskog cveta nikada nije isto, ali jeste jednom u godinu dana.

Let Tiskog cveta započinju mužjaci, a nastavljaju ženke. Posle toga neko vreme lete zajedno, što je trenutak koji opčinjava, jer površina reke deluje gotovo nestvarno, dok zvuci njihovih krila upotpunjuju celokupnu sliku.

Nedugo nakon toga se život mužjaka završava, dok ženke nakon kraćeg nastavka leta i polaganja larvi, odlaze isto gde i mužjaci. Tri nedelje nakon toga se iz larvi izležu mladi insekti, koji se naredne tri godine, ukopani u glinu, koja se nalazi u rečnom koritu, prirpemaju za svoj poslednji let.

(Ona.rs)