Više od dve decenije su ovo najlepše bašte u „Zemlji izlazećeg sunca“: Evo i zbog čega

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovoj, po mnogo čemu interesantnoj zemlji, uređenje bašti i vrtova smatra se svojevrsnim umetničkim izrazom, koji ima i značaj u duhovnom smislu

Foto: Profimedia/Alamy/David Parker

Često nazivan i „Zemljom izlazećeg sunca“, Japan je svet za sebe.

U ovoj, po mnogo čemu interesantnoj zemlji, uređenje bašti i vrtova smatra se svojevrsnim umetničkim izrazom, koji ima i značaj u duhovnom smislu.

I dok su mnoge japanske bašte stekle svetsku slavu, one koje su deo Muzeja umetnosti Adači, udaljenog oko tri sata vožnje od grada Osaka, cenjene su posebno kod Japanaca. Ali ne u toliko velikoj meri i kod turista, koji radije posećuju japanske vrtove u većim gradovima, poput Tokija i Kjota, recimo.

Mada su mnogi turisti donekle zbunjeni činjenicom da u japanskim vrtovima često zapravo i nema cveća, treba se upoznati sa značajem uređenja bašti u toj zemlji, da bi se bolje razumelo zbog čega je to tako. Generalno, bašte i vrtovi u „Zemlji izlazećeg sunca“ ne uključuju nužno i cvetne leje. Lako se može desiti da se u njima, recimo nađe neki kamen ili stena okružena peskom.

Foto: Profimedia/Zuma Press/Xinhua

- Vrtovi u Japanu teže visokoj umetnosti na način, koji je na Zapadu gotovo nepoznat - objasnila je za CNN autorka knjige „Japanski vrt“, Sofi Voker i dodala:

- Mitate je ideja da mašta može da dođe do izražaja. Možete videti stenu, znati da je to zaista stena, ali kada dođete do nje, možete je poistovetiti i sa planinom. Zato mislim da je japanski vrt tako moćan, jer njegov izgled zapravo zavisi od posmatrača. Ono što unesete u to, ono je što imate i nosite u sopstvenom umu.

Jedinstveni osećaj u muzeju

Iako eksponati Muzeja umetnosti Adači uključuju dela neki od najboljih slikara Japana, čini se da to ne oduševljava baš naročito posetioce. Više im pažnju privlači ono što mogu videti kroz prozore ovog muzeja.

Foto: Profimedia/Kyodo/Newscom

Zamišljene kao prave pravcate slike, bašte ovog muzeja sačinjene su i od mahovine, ali i od žbunja, drveća i kamena. Sa druge strane, prozori muzeja se mogu posmatrati kao svojevrsni okviri za te, po mnogo čemu jedinstve slike.

- Japanske slike se teško svide posetiocima, čak i kada ljudi dođu da ih vide, ali je zato baštu lako videti - rekao je Takodori Adači, direktor muzeja i unuk osnivača.

Foto: Profimedia/Zuma Press/Xinhua

- Pre nego što pogledate slike japanskih autora u muzeju, možete pogledati i ove japanske vrtove i bolje ih razumeti. Muzej umetnosti Adachii tako je dizajniran da se lako može videti sva njegova lepota - pojasnio je Takodori.

Razlog zbog koga su upravo vrtovi u okviru ovog muzeja neretko okarakterisani kao najlepši u zemlji vezuje se za prirodno okruženje u kome se nalaze.

- Japanske bašte ovde su integrisane sa okolnim planinama. U Kjotu, recimo postoje takođe japanske bašte i svetilišta, ali i druga značajna mesta. Međutim, one su svet za sebe, dok čim stupite u ovaj muzej osećate jedinstvo sa obližnjom planinom - rekao je direktor muzeja i dodao da bašte Muzeja umetnosti Adači ne mogu nigde da se prenesu, prosto zato što su odlično uklopljene u okolinu.

(Ona.rs)