Rafting na ovoj reci je prava avantura: Duž njenog toka izgrađene su i mnoge svetinje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogato prirodno okruženje u zapadnom delu naše zemlje, kroz koji protiče i reka Ibar, tek je jedna od njenih osobenosti

Foto: Shutterstock

Izvorište reke Ibar nalazi se u Crnoj Gori i to na nadmorskoj visini od 2.400 metara, na padinama planine Hajla. Odatle, dužinom od 276 kilometara, Ibar teče i kroz teritoriju Srbije, pa sve do Crnog mora u koje se uliva.

Na potezu Raška - Kraljevo, njegov tok je najbogatiji. Ali ne vodom, već znamenitostima koje se u blizini nalaze. Zahvaljujući gradnji brane, nedaleko od Kosovske Mitrovice, stvoreno je jezero Gazivode.

Zanimljiva manifestacija

Bogato prirodno okruženje u zapadnom delu naše zemlje, kroz koji protiče i reka Ibar tek je jedna od njenih osobenosti. Tim pre što je i tok reke po mnogo čemu interesantan, a najpre zbog brojnih brzaka, ali i slapova i kaskada.

Foto: Dragan Bosnić

I upravo zato Ibar i jeste domaćin sportsko-rekreativnoj manifestaciji, simbolično nazvanoj „Veseli spust“. Rafting je, kako navodi „Turizmopedija“, najznačajnija atrakcija tog događaja, koji se već godinama organizuje s proleća.

Foto: Shutterstock

Generalno, u raftingu na Ibru može se uživati u periodu od maja do oktobra. A ono što sve učesnike posebno oduševljava, jeste okruženje, budući da se rafting organizuje na potezu između ostataka starog grada i tvrđave Maglič, te obližnjeg Kraljeva. U tom delu reka je bogata ne samo brzacima, nego i vrtlozim te relativno uzanim prolazima, što daje posebnu draž toj adrenalinskoj aktivnosti.

Okolina Ibra

Brojni srpski manastiri još tokom srednjeg veka podizani su duž toka reke Ibar. Petrova crkva, Studenica, Đurđevi stupovi i Žiča, neki su od njih. Većina ih se nalazi u „Dolini jorgovana“, delu Ibarske klisure poznatom po obilju jorgovana i zanimljivom predanju.

U vreme kada je Jelena Anžujska, buduća supruga srpskog kralja Stefana Uroša Prvog dolazila u Srbiju, njen budući muž je hteo da joj dolazak učini što prijatnijim. Ne bi li je podsetio na njenu rodnu Provansu, Uroš je, prema tom predanju, naredio da se duž doline Ibra zasade jorgovani. I tako je ostalo do današnjih dana.

Foto: Shutterstock

Kao još jedna zanimljiva lokacija nedaleko od toka Ibra izdvaja i tvrđava Maglič. Ostaci utvrđenja, podignutog tokom srednjeg veka, nalaze se na oko 15 kilometara udaljenosti od grada Kraljeva.

Iako ne postoje pouzdane informacije o tome kada je izgrađena, zna se da je u vreme vladavine prvog srpskog kralja, Stefana Prvovenčanog, obnovljena, a kasnije i u vreme vladavine Uroša Prvog, njegovog sina.

Osim po nestvarno lepim nijansama plave i zelene boje, jezero Gazivode, koje se nalazi podno Mokre gore, interesantno je i zbog još nečega. Brana zahvaljujući kojoj je 70-ih godina prošloga veka to jezero nastalo, važi za jednu od najviših na evropskom tlu i izgrađena je od sirovina prirodnog porekla, poput gline, te zemlje i kamenja.

(Ona.rs)