Skoro svi koji žive u ovom srpskom selu bave se istim poslom: Ovakva paprika ne raste nigde drugde

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da je Donja Lokošnica poznata po proizvodnji najpre mlevene paprike, koja se neretko smatra i najboljom ne samo u našoj zemlji, nego i na evropskom tlu, to je upravo paprici sve u tom selu i posvećeno

Foto: Shutterstock

Tokom godine selo Donja Lokošnica, udaljeno oko 15 kilometra od Leskovca, možda i ne bi privuklo pažnju. Ali s jeseni je to potpuno drugačije. Slobodno se može reći da je drugačije od svih drugih sela u našoj zemlji i da deluje nestvarno u to vreme.

Razlog je jednostavan. Budući da je Donja Lokošnica poznata po proizvodnji najpre mlevene paprike, koja se neretko smatra i najboljom ne samo u našoj zemlji, nego i na evropskom tlu, to je upravo paprici sve u tom selu i posvećeno.

Paprika poznata i kao „nizača“, koju vredne ruke stanovnika Donje Lokošnice strpljivo i predano nižu, potom biva okačena na fasade kuća. Tako se celo selo s jeseni zacrveni. Kasnije se ta paprika koristi ne samo za pripremu mlevene i tucane paprike, nego i za mnoge specijalitete nacionalne i lokalne kuhinje, među kojima se slana torta paprikača izdvaja.

Foto: Shutterstock

Svi posvećeni paprici

U selu živi oko tri stotine porodica. Koliko je paprika važna za sve stanovnike Donje Lokošnice, jasno pokazuje i to da se članovi čak 280 porodica njenim uzgojem i bave.

Osim gajenjem, bave se i proizvodnjom, po mišljenju mnogih, „najbolje mlevene paprike u Evropi“. Tim pre što je takozvana gruvana paprika iz Donje Lokošnice brendirana.

Da sve bude još zanimljivije, bilo je ljudi koji su poželeli da čuvenu papriku uzgajaju i na drugim mestima. Ipak, nije im se dalo. Seme paprike, koja se uzgaja samo u Donjoj Lokošnici i u tom smislu važi za autohtonu sortu, staro je oko dva veka. I čini se, naviklo se na zemlju i pažnju meštana, pa se nije primilo nigde drugde.

Zanimljiva manifestacija

Nekako je i očekivano da je upravo Donja Lokošnica domaćin manifestacije koja je paprici i posvećena. U prvoj polovini septembra ove godine manifestacija „Dani paprike“ održana je 18. put. Iako vremenske prilike baš i nisu bile sjajne, to nije sprečilo učesnike i učesnice da se nadmeću.

U okviru takmičenja u nizanju paprika se posebno istakla Jasmina Banković, koja je proglašena pobednicom ovog zanimljivog takmičenja. Paprika Novice Kostića je tom prilikom proglašena najboljom.

(Ona.rs / „Serbia.com“ / „Novi.gradleskovac“)