Upoznajte Srbiju na drugačiji način: U drugoj polovini oktobra održavaju se mnoge zanimljive manifestacije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta vi birate?

Foto: JKP "Gradske pijace"

Obilazak brojnih, po mnogo čemu zanimljivih lokacija širom naše zemlje, tek je jedan od načina za upoznavanje lepota Srbije. Ako se tome doda i poseta nekim od autentičnih i zanimljivih manifestacija, može se reći da se stiče kompletan utisak o određenom delu naše zemlje.

U drugoj polovini oktobra se, iz godine u godinu širom Srbije organizuju mnogi događaji, koji privlače pažnju posetilaca.

Prvi deo ovog jesenjeg meseca je uglavnom „rezervisan“ za manifestacije koje su usmerene na vino i grožđe, dok se tokom druge polovine oktobra širom Srbije može uživati što u sajmovima i festivalima, što u različitim takmičenjima i drugim zanimljivim manifestacijama.

Foto: Kobra

Muzičke manifestacije

U organizaciji Turističke organizacije Rekovac se 18. oktobra održava manifestacija „Zlatni glas sabora“, koja osim značajnog broja učesnika, okuplja i brojne ljubitelje izvornih i tradicionalnih pesama.

U Novom Sadu će od 18. do 26. oktobra biti održan NOMUS (Novosadske muzičke svečanosti). Budući da je ovaj međunarodni festival klasične muzike i zvanično 2012. godine poneo titulu „manifestacije od izuzetnog značaja“, koju je proglasilo Ministarstvo kulture Republike Srbije, to je NOMUS uvršten među članove Međunarodne asocijacije evropskih festivala.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Krajem meseca, od 24. do 28. oktobra glavni grad naše zemlje biće domaćin Beogradskom džez festivalu, dok će u periodu od 26. oktobra do 10. novembra u Nišu biti održan NIMUS - Niške muzičke svečanosti.

Sajmovi u oktobru

Uz tradicionalni Beogradski sajam knjiga, koji će ove godine trajati od 19. do 27. oktobra, u Srbiji će biti organizovani i drugi zanimljivi sajmovi.

Tako će, recimo 15. oktobra Svrljig biti domaćin Sajma zimnice i zdrave rhane. Taj dan je odabran kako bi bio adekvatno obeležen Međunarodni dan žena na selu.

Sajam sprota i omladine biće održan u Novom Sadu 18. oktobra, a u Trsteniku Sajam lova, ribolova i seoskog turizma, u periodu od 19. do 21. oktobra.

Foto: Nikola Anđić

Tokom manifestacije „Plodovi Rađevine“, koja okuplja kako poljoprivredne proizvođače, tako i medare, ali i ljubitelje kuvanja i koja će biti održana 20. oktobra u Krupnju, biće organizovano i zanimljivo takmičenje, u kome će učesnici pokazati umeće u kuvanju lovačkog gulaša. Prema programu, biće održana i izložba „Fića“, dok će neko od takmičara imati priliku da bude ovenčan titulom „Najgurman Rađevine“.

Još zanimljivih manifestacija tokom oktobra

Okarakterisana kao sportsko-privredna manifestacija, „Miholjski susreti sela“ se održava 20. oktobra u Lebanu i to sa ciljem promocije seoskog života. Uz prezentovanje poljoprivrednih proizvoda i autentičnih rukotvorina, manifestacija uključuje i različita takmičenja, uz bogat kulturno-umetnički program.

Istoga dana Grgeteg će biti domaćin manifestacije „Susreti voćara sela Srema“, dok će dan kasnije u Babušnici biti organizovana i, sada već čuveno takmičenje „Vurdijada“, koje okuplja ljubitelje tradicionalnog specijaliteta tog kraja.

U spomen na 21. oktobar 1941. godine se, sada već tradicionalno u Spomen-parku „Šumarice“ u Kragujevcu organizuje „Veliki školski čas“.

Foto: Mateja Beljan

Počev od 1979. godine rodni grad Bore Stankovića, Vranje je domaćin pozorišnog festivala „Borini pozorišni dani“, koji će ove godine biti održan u periodu od 22. do 28. oktobra.

Još jedna interesantna manifestacija je i „Sarmijada“, koja će biti održana u Bačkoj Topoli 26. oktobra. Osim takmičenja svih onih, koji žele da pokažu svoje umeće u pravljenju sarme, ova manifestacija okuplja i sve one koji se bave izradom različitih ruokotvorina i proizvoda, koji se karakterišu kao domaća radinost.

Žagubica je domaćin dvodnevne manifestacije „Dani bilja i gljiva“, dok se u Šidu 26. oktobra organizuje „Sremski klob fest“, koja ima međunarodni karakter, budući da učešće uzimaju proizvođači ne samo suhomesnatih, nego i mnogih drugih proizvoda i rukotvorina, kako iz Srbije, tako i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i drugih zemalja.

(Ona.rs / „Serbia.travel“)