SMRT ZA VAŠU LINIJU: Ovo su jela koja debljaju najviše na svetu! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez obzira na to što su Amerikanci najdeblja nacija, njihova hrana uopšte nije najkaloričnija, jer širom planete postoje specijaliteti koji i te kako mogu da ugroze svačiju vitku liniju

Kad bi vas pitali u kojem delu sveta hrana najviše goji, verovatno biste rekli da je u pitanju Severna Amerika, s obzirom na stepen gojaznosti među stanovnicima SAD. Međutim, pogrešili biste, jer se najkaloričniji obroci nalaze na svim meridijanima sveta, u mnogim neočekivanim zemljama poput Italije, Indije ili Japana.

Predstavljamo vam neke od najvećih neprijatelja vitke linije koje možete da pronađete na svim kontinentima.

Akaraže (acarajé), Brazil

Palmino ulje prilično je nezdravo. Jedna kašičica sadrži 7 grama zasićenih masnoća. A akaraže sadrži pasulj, oblikovan u kuglicu, pržen u dubokom palminom ulju. Sve se potom puni dvema vrstama namaza od sušenih škampa, mlevenih indijskih oraščića i još palminog ulja.

Ćurosi (churros), Španija

Testo prženo u dubokom ulju, umočeno u šećer i cimet uranja se u vruću čokoladu i jede za doručak. Podseća malo na naše tulumbe ili uštipke.

Putin (poutine), Kanada

Ovo je posebna vrsta pomfrita: umočen u sos od masnog sira (prodaje se i u Burger Kingu i jedna porcija sadrži 740 kalorija i 42 grama masti). Pritom, ovo je samo osnovna verzija.

Kačapuri (khachapuri), Gruzija

U pitanju je činija od hleba napunjena topljenim sirom. Na vrhu se nalaze jaje i komad putera.

Aligote (Aligoté), Francuska

Aligote se pravi od pire krompira, maslaca, pavlake, belog luka i topljenog sira. Prema podacima sa sajta FatSecret jedna kašika ovog jela sadrži šest posto preporučenog dnevnog unosa zasićenih masnoća.

Mars u dubokom ulju (deep-fried Mars bar), Škotska

Kao zemlju porekla ove groteskne poslastice Amerikanci navode Škotsku, ali zaboravili su da spomenu da su upravo oni ti koji su najpoznatiji po tome što apsolutno sve bacaju u duboko ulje. Inače, u pitanju je obična mars čokoladica koja se pohuje.

Đalebi (jalebi), Indija

Jalebi je prženo testo u dubokom ulju, umočeno u šećerni sirup.

Kalcone (calzone), Italija

Tradicionalna calzone pica sadrži u sebi istu količinu testa kao pica namenjena za četvoro ljudi. Ako pritom izaberete i standardne dodatke koji uključuju puno sira, dobijate jelo koje je među najkaloričnije na svetu.

Ramen (ramena), Japan

Ovo jelo s rezancima poslednjih godina postalo je jako popularno u Americi. Problem nastaje kad se rezanci prže, a potom se u sve doda govedina, svinjska mast i ulje.

(Telegraf.rs)